Apareix una bandera negra de l'Estat Islàmic en un cartell d'entrada a Salt

La policia sospita que es tracta d'una bretolada

La Policia Local de Salt (Gironès) i els Mossos d'Esquadra investiguen l'origen d'una fotografia on apareix una bandera negra de l'Estat Islàmic -el símbol del gihadisme- penjada en un dels cartells que dóna entrada al municipi.

En concret, el que es troba a peu de la carretera N-141 venint de Bescanó. La policia va tenir coneixement de la instantània aquest dissabte i, aquell mateix dia, van anar in situ al lloc, on van veure que la bandera ja no hi era. Els agents sospiten que es tracta d'una bretolada o que, fins i tot, grups xenòfobs la van col·locar amb intenció d'alterar la convivència al municipi.

L'existència de la fotografia que suposadament va circular per les xarxes socials (tot i que ja no n'hi ha ni rastre) l'ha donada a conèixer el grup de Plataforma per Catalunya (PxC) de Salt. A la imatge que han difós, es veu un perfil de Twitter d'un simpatitzant del gihadisme. La fotografia s'acompanya amb la frase 'The Islamic State. Remaining and expanding' (L'Estat Islàmic. Roman i s'expandeix).

A la instantània, es veu el cartell d'entrada a Salt per la N-141 d'on hi penja una bandera suposadament yihadista (negra amb el símbol de l'Estat Islàmic). Tot i això, si es mira el perfil de Twitter al qual està vinculada la fotografia, d'entrada no hi ha ni rastre de la publicació.

I no només això. A la imatge que s'ha difós, s'ha alterat part del nom real que surt al perfil i enlloc hi apareix ni el dia ni la data de la publicació. A més, un repàs al perfil que apareix a la foto permet veure com les frases que acompanyen la instantània on surt el cartell de Salt sí que es van publicar en aquell compte de Twitter. Hi van aparèixer en una piulada del passat 29 de juny, però acompanyades d'una altra imatge (en aquest cas, es veuen integrants d'una milícia yihadista en un país del Pròxim Orient).

Investigació policial

Tant la Policia Local de Salt com els Mossos d'Esquadra van anar fins al lloc on s'hauria pres la fotografia per veure si la bandera encara hi era penjada. Quan hi van arribar, però, un i altre cos van constatar com ja no hi era. La policia sospita que es tracta d'una bretolada. Segons un comunicat emès per l'Ajuntament de Salt, la Policia Local tampoc descarta que tot sigui obra "d'elements xenòfobs que busquen alterar la convivència al municipi".

Des del consistori, ja s'ha deixat clar que "la col·locació de símbols d'organitzacions terroristes, tant si son autèntics com si s'han posat per provocar, és un fet condemnable que només busca alterar la convivència a la vila".