La GIOrquestra enregistra una banda sonora ambientada en el món dels gladiadors

"Coliseum" ha estat composada per Marc Timón i produïda per Drakonia

Música èpica al més pur estil pèplum, interpretada pels 75 integrants de la GIOrquestra sota la batuta del compositor gironí Marc Timón. L'Auditori de Girona acull l'enregistrament de la banda sonora de 'Coliseum, Els jocs de Roma', un espectacle de gran format ambientat en el món dels gladiadors amb segell 100% català. Produït per la companyia Drakonia s'estrenarà aquest octubre a Barcelona.

'Coliseum' vol destacar no només per la posada en escena, sinó també per la música. De fet, amb aquest projecte, Timón i la GIOrquestra enceten un nou camí, amb la voluntat d'aprofitar el talent del territori i especialitzar-se en els enregistraments de música per a cinema, que ara es graven als països de l'Est. Sonen els primers acords del tema que acompanyarà un dels moments triomfals de Marcus Ulpius, el general romà condemnat a ser gladiador al voltant del qual gira la història de 'Coliseum'.

El dia de l'estrena, el 4 d'octubre, els espectadors del Palau Sant Jordi escoltaran la banda sonora pels altaveus, però al darrere de cada tema hi haurà fins a 120 persones (entre integrants de l'orquestra i músics del cor) interpretant-lo.

'Coliseum, Els jocs de Roma' ja comença a caminar en ferm. Al costat dels assajos que porta a terme la companyia Drakonia, avui se n'enregistra la banda sonora a l'Auditori de Girona. És més d'una hora de música original, amb temes que s'inspiren en les grans pel·lícules del gènere -com 'Gladiator' i Ben Hur'- i partitures que beuen de referents com Hans Zimmer.

Qui signa la banda sonora d'aquest espectacle de gran format, el primer pèplum 100% català, és el jove talent en alça Marc Timón. L'empordanès hi va començar a treballar ara fa quatre mesos, gairebé sense interrupció, i avui, com ell mateix assegura batuta en mà, la sensació que en té és comparable amb "aquells pares que veuen néixer un fill".

"Són moltes hores en solitari esperant aquest moment, perquè la màgia que es crea quan sents aquella música que has estat gestant és indescriptible", assegura el compositor gironí. Per això, Timón agraeix que Drakonia hagi apostat per una banda sonora de creació original, en comptes de tirar de música enllaunada de Hollywood per al seu espectacle.

Per a l'encàrrec, el compositor gironí explica que, necessàriament, la banda sonora que vesteix 'Coliseum' havia de complir una clara premissa: ser interpretada per una gran orquestra "amb molt de metall". I per això, les percussions i els instruments ètnics de la GIOrquestra, que acompanyen els violins i violoncels, li serveixen no només per recrear l'ambient del gran circ romà de l'antiguitat, sinó també per evocar les "pel·lícules mítiques" del gènere.

Música per al cinema

L'enregistrament que es fa a l'Auditori de Girona, però, vol anar més enllà de 'Coliseum'. De fet, com explica Timón, la banda sonora vol ser el primer pas d'un camí cap a l'especialització de la GIOrquestra en el món de la música de cinema, trencant la inèrcia imperant d'anar a països de l'Est a gravar-la.

"Molt sovint, els compositors van a ciutats com Bratislava o Sofia per gravar aquest tipus de bandes sonores", precisa el compositor. I hi afegeix: "El que volem fer nosaltres és aportar el primer granet de sorra per aprofitar el talent que hi ha al país i , a partir d'ara, fer aquests enregistraments a Catalunya".

Un cop acabi la gravació a l'Auditori de Girona, les peces de la banda sonora es completaran amb les veus del cor ARSinNOVA (això, però, s'enregistrarà a Barcelona). La lletra que acompanyarà les notes serà, com precisa Marc Timón, "una barreja entre el llatí i un llenguatge que m'he inventat, amb la voluntat d'imprimir la música amb l'èpica que li correspon".

El resultat final s'escoltarà per primera vegada el proper 4 d'octubre a Barcelona. Aquesta és la data marcada per a l'estrena de 'Coliseum', que mobilitzarà en escena més de 200 figurants, setze cavalls i tres quadrigues romanes.

El Palau Sant Jordi, amb les 80 tones de sorra que s'hi abocaran, es convertirà en les arenes de Roma. 'Coliseum' explicarà la història del general Marcus Ulpius, condemnat a ser gladiador i a esforçar-se per sortir amb vida de les curses de cavalls, els combats multitudinaris i les perilloses carreres de quadrigues.

Per a l'espectacle de gran format, es posaran a la venda fins a 13.000 entrades. La intenció de Drakonia és que, després, 'Coliseum' itineri arreu d'Europa.

Estrena simultània a Londres i a París

Recent guanyador del premi internacional 'Jerry Goldsmith Award', Marc Timón està immers en enregistrar la banda sonora de l'espectacle (que sortirà també en CD). Però al costat d'aquest projecte, el jove compositor gironí també en té d'altres. De fet, el proper 9 de novembre estrenarà simultàniament a París i a Londres una obra per a cor i quartet de corda, encarregada directament des de l'European Concert Hall Organisation (ECHO) per commemorar el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial.

A les comarques gironines, aquest octubre, coincidint amb les festes de Sant Martirià, a Banyoles també es podrà escoltar una altra peça per a cor i cobla que portarà la seva signatura. A partir d'aquí, i ja dins el 2015, Timón té altres projectes de música de cinema i de cobla.