Els Agents Rurals retornen un corn en perill d'extinció al mar a Begur

Uns pescadors el van treure de l'aigua de forma accidental

Membres del cos d'Agents Rurals van alliberar la setmana passada un exemplar de Corn marí (Charonia lampas lampas), a la costa gironina, després que uns pescadors el traguessin accidentalment de l'aigua amb una xarxa, a uns 64 metres de profunditat, davant la costa de Begur, segons ha informat el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Es tracta d'una de les espècies d'invertebrats protegits a la nostra costa, catalogada com en 'perill d'extinció' segons el Catàleg d'espècies amenaçades de Catalunya, ja que la seva població està en forta regressió.

El dia anterior els pescadors de l'embarcació Santi Joan, del port pesquer de Palamós, van donar avís al cos d'Agents Rurals d'una captura accidental d'un cargol de mar gegant que estava marcat amb unes anelles. Aquest fet els va resultar estrany i, fent cas de les directius de la confraria de donar avís davant qualsevol animal marcat que extreguin de mar, ho van notificar al CAR.

El corn marí és un mol·lusc i, dins d'aquest grup, és el gasteròpode més gran del Mediterrani. Mesura entre 20 i 30 centímetres, i ocasionalment pot arribar als 40 centímetres. Concretament, l'exemplar alliberat mesurava 26 centímetres de llargada i pesava 1,110 quilos.

Viu tant en zones rocoses com en fons tous, arribant fins als 200 metres de fondària, i s'alimenta principalment d'estrelles i eriçons de mar i d'altres equinoderms. Les poblacions d'aquest animal han anat disminuint de forma alarmant les últimes dècades fins al punt de ser catalogada com a espècie vulnerable, és a dir, que de no corregir-se els factors negatius sobre aquesta espècie, en breu pot passar a estar en perill d'extinció.

Les principals amenaces d'aquesta espècie són, per una banda, la pesca amb xarxes d'arrossegament i la comercialització per al consum humà, sobretot en zones com el sud de la Península, per l'altra, la seva closca és molt preuada com a trofeu i element de decoració, fet pel qual alguns capbussadors també l'extreuen de l'aigua.

A Begur es va dur a terme entre els anys 2003 i 2006 l'anomenat 'Projecte corn' desenvolupat per l'Associació Nereo i que va consistir en la reintroducció d'exemplars d'aquesta espècie, amb individus provinent de Galícia, Portugal i les Balears. Aquests exemplars es marcaven prèviament. Per tant, l'exemplar alliberat pels agents rurals el passat 21 d'agost molt probablement provenia d'aquest programa de recuperació del Corn marí.

Aquest mol·lusc també es coneix com a tritó o botzina i antigament es feia servir, foradant la closca per un dels seus extrems, per generar sons capaços de sentir-se a molta distància.