Retirat un niu de vespa asiàtica en una casa de Roses

És el quart que s'extreu a les comarques gironines aquest any

Agents Rurals han enretirat amb èxit un niu de vespa velutina, coneguda com a vespa asiàtica, en una casa d'una urbanització de Roses (Alt Empordà). Es tracta d'un niu d'uns 25 centímetres que estava instal·lat sota un voladís de la teulada a uns vuit metres d'altura. Si no s'hagués detectat a temps, el niu hauria propiciat l'expansió d'aquesta espècie invasora a la zona.

L'extracció es va fer ahir a la matinada després que el veí de la casa donés l'avís. Aquest es el quart niu d'aquesta espècie invasora que s'extreu a les comarques gironines. Durant aquest any, s'han detectat 18 casos a la demarcació. El procés de retirada d'un niu de vespa velutina s'ha de fer amb seguretat ja que cal que l'extracció es faci de forma correcte per tal que es destrueixi qualsevol possible expansió d'una colònia. Les reines del niu que es va despenjar la matinada d'ahir en una casa de Roses haurien creat altres nius l'any vinent. L'avís el va donar el veí de la casa que va sospitar que es podria tractar d'aquesta espècie invasora que arrasa els ruscos de les abelles autòctones.

Els Agents Rurals van constatar que el niu encara era de dimensions petites però ja tenia molta activitat de vespes. Per això es va decidir retirar-lo de matinada, moment en què els insectes estan menys actius.

Aquest és el quart niu que s'extreu aquest any a la demarcació després que es detectés el primer a finals de juny en una masia aïllada a la Vall d'en Bas (Garrotxa). El segon es va trobar a Ripoll (Ripollès) i el tercer a uns tres quilòmetres de la zona de la Garrotxa on es va detectar el primer.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté activat un protocol d'actuació acordat amb el sector amb un paquet de mesures preventives que s'estan portant a terme per controlar aquesta espècie invasora que depreda les abelles autòctones adultes.

18 casos detectats a la demarcació

Des de l'1 de gener d'enguany s'han detectat 18 casos de vespa velutina, tots a les comarques de Girona. Concretament, 6 al Pla de l'Estany, 4 a l'Alt Empordà, 5 a la Garrotxa, 2 al Gironès i 1 al Ripollès.

Els mecanismes de lluita són molt limitats i d'una baixa eficiència. A França, on ja fa temps que lluiten contra aquesta espècie, els esforços se centren en fer un seguiment de l'expansió, el control de nius problemàtics i paranys de captura en eixams d'abelles que pateixen atacs. A Catalunya, on es viu la fase inicial de l'expansió, les actuacions previstes són bàsicament d'informació i divulgació, així com la detecció de l'espècie i un protocol de captures en explotacions agrícoles. Tot i la dificultat de combatre-la, els esforços del Departament d'Agricultura i del sector apícola es concentren en actuar conjuntament per minimitzar-ne els efectes més perjudicials.

En el cas que la vespa asiàtica ataca un rusc es fan servir paranys amb atraients (suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc) per capturar-ne el màxim nombre d'individus i disminuir-ne la predació. Els paranys hauran de ser sempre selectius i es col·locaran bàsicament el juliol.

Des del març fins al juliol s'instal·laran alguns paranys per tal de detectar la presència de reines. En els llocs on se'n detecti es podrà fer un reforç amb una bateria de paranys en un radi de 100 metres.

De moment s'han repartit uns 200 paranys que es situen a les zones on s'ha detectat presència de velutines fins ara. El Departament té a disposició més paranys per repartir entre els apicultors i 90 paranys més per fer seguiment en diverses comarques.

En el període de juliol a octubre la inspecció es concentra a prop de les explotacions apícoles que han rebut atacs i també on s'hagin detectat nius l'any anterior en un radi d'1 quilòmetre. En aquest període s'actua sobre les obreres que poden capturar abelles de la mel per tal d'alimentar les larves de vespa asiàtica.