La vespa asiàtica s'estén per les comarques gironines

Podria arribar a Osona i el Bages

La vespa asiàtica s'ha estès per les comarques gironines. Els apicultors gironins ja han localitzat exemplars d'aquesta espècie invasora a l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès.

A més, des dels Apicultors Gironins Associats asseguren que les vespes podrien arribar fins a les comarques barcelonines d'Osona i el Bages. Una ràpida expansió que fa perillar el futur dels apicultors gironins aficionats, el 75% dels membres de l'entitat, ja que la presència d'aquests insectes pot significar la pèrdua de ruscs enters. D'altra banda, els apicultors no han registrat cap robatori aquest any, a diferència del 2013 quan els lladres es van emportar més de 110 caixes.

Des de principis d'estiu, els Apicultors Gironins Associats han instal·lat cinc estacions de control arreu de les comarques gironines per controlar i avaluar els moviments i l'expansió de la vespa asiàtica. Les estacions es mantindran fins a finals d'any i, de moment, ja s'han capturat 25 exemplars mitjançant aquests sistema on hi col·labora els Agents Rurals. En concret, s'han trobat exemplars a l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès.


El secretari dels Apicultors Gironins Associats, Carles López, és l'encarregat de vigilar, controlar i analitzar els resultats. "A cada punt hi ha trampes diferents amb líquids atraients diferents. D'aquesta manera podem valorar quina trampa és la més efectiva o quin líquid atreu més vespes", assenyala. Cada quinze dies revisa les trampes, contrasta les captures - tant de vespes com d'altres insectes- i canvia els líquids perquè no perdin efectivitat.

Les cinc estacions de seguiment s'han col·locat en punts estratègics com Tortellà, la ciutat d'Olot, Santa Coloma de Farners, Canet d'Adri i Banyoles. "D'aquesta manera fem un cercle envoltant la zona de Rocacorba, Santa Pau, seguint els rius Ter i Fluvià ja que creiem que les vespes segueixen el curs d'aquests dos rius", comenta el secretari. Fins ara, el punt on s'han capturat més exemplars és a la zona d'Olot i Sant Privat d'en Bas.

"A les estacions tenim trampes del Departament d'Agricultura, unes altres que s'utilitzen a França i, fins i tot, n'hem muntat algunes de casolanes", detalla López. Amb totes aquestes dades, a finals d'any, els apicultors realitzaran un informe que presentaran duran una reunió amb responsables dels Agents Rurals i del Departament d'Agricultura de Catalunya. La trobada servirà per valorar la situació i l'expansió de les vespes velutines i quines són les línies de treball de cara al 2015.

Segons les dades recollides pels apicultors gironins, tot apuntaria a que aquesta espècie invasora també podria desplaçar-se cap a la comarca d'Osona - on ja han compençat a col·locar trampes- i el Bages. "Des de l'any passat hem aconseguit agafar unes 80 vespes, és una xifra acceptable però tenim clar que es tracta d'un problema greu que només podem mitigar ja que avui en dia no hi ha fórmules per eradicar-les", explica el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer.

Dels paràsits a les vespes

Actualment, la principal problemàtica que afronten les abelles és la malaltia provocada per l'àcar paràsit 'Varroa destructor'. "Des de l'any 85 que batallem contra aquest paràsit que afecta les abelles i encara no l'hem pogut eliminar, també hi ha els abellerols o el fong 'Nosema apis' que també afecten les abelles", comenta López. Unes aus, paràsits i fongs que es sumen al llistat d'insecticides i productes químics que estan fent minvar el nombre d'abelles. No obstant això, dintre de dos o tres anys, és possible que les vespes asiàtiques ja siguin el màxim depredador i la principal causa de mortalitat entre les abelles.

Des de l'Associació de Naturalistes de Girona asseguren que des dels anys 90 han disminuït un 30% el nombre d'abelles arreu de Catalunya. Això és degut a l'ús de determinats pesticides i insecticides que les maten o bé les emmalalteixen fent-les desorientar o provocant que perdin determinades capacitats motores. "Això és molt preocupant perquè abelles s'encarreguen del 84% de la pol·linització", destaca el portaveu de l'entitat, Enric Cortiñas.

Una visió que també comparteixen els apicultors. "Les vespes no només ataquen a les abelles, també mengen mosques; a mitjà o llarg termini suposarà un problema greu pel que fa a la pol·linització i també provocaran danys en el sector de la fruita perquè a les vespes els agrada molt la fruita madura, el raïm, els préssecs o les pomes", assegura Noguer. En concret, a les comarques gironines, la presència i expansió de les vespes asiàtiques posa en perill el futur dels petits apicultors aficionats al món de les abelles. Els petits productors suposen el 75% de tots els 140 socis inscrits dins de l'associació gironina.

"Només tenim un 25% d'associats que tenen més de 300 caixes i acostumen a fer transhumància buscant les floracions", assenyala el president. En total l'entitat té comptabilitzades 16.500 arnes. Per això, els més afectats seran els apicultors aficionats que disposen d'entre 50 i 100 caixes i tenen petites produccions de mel. "Si ha vespes velutines l'arna està condemnada a morir, la seva depredació pot suposar que l'apicultor perdi la mel i, en els pitjors casos, es quedi sense rusc", assenyala López. A França i al País Basc - dos dels territoris més afectats per la presència d'aquest insecte- hi ha un gran nombre de productors i apicultors que han hagut de plegar.

Les vespes acostumen a posar-se al costat dels ruscs, esperant les abelles. Quan aquestes s'apropen a la caixa les agafen al vol i els hi tallen el cap. "D'aquesta manera trenquen el cicle de vida de les abelles, no recullen prou pol·len, nèctar o agua i s'acaben morint", explica López. Segons el tècnic i secretari de l'associació, un colmenar d'entre 15 o 20 caixes podria desaparèixer totalment si existeixen nius de vespa asiàtica a prop.

"De moment les nostres úniques armes són les trampes, el Departament d'Agricultura ens ha facilitat unes 200 però ja hem demanat al conseller que ens en faciliti més", subratlla Noguer. És durant els mesos d'agost i setembre que aquesta espècie procedent de la Xina es mou més. En el pitjors dels casos, els apicultors estan estudiant la possibilitat de traslladar les seves caixes cap a les comarques tarragonines on la vespa asiàtica encara no ha arribat i és possible que no s'estengui tant a causa de les condicions climatològiques. "Busquen zones humides, espais com la costa atlàntica amb plantes fresques com faig o castanyers", assenyala López.

De moment aquest any, els apicultors esperen tenir unes 1.000 abelles reines per substituir les actuals o crear nous nuclis. "Els criadors d'abelles, com el que hi ha a Amer, són la nostra solució, sense ells tindríem un gran problema", comenta Noguer. Tot i les males perspectives, el president dels apicultors gironins també explica que s'han adonat d'un canvi que han fet les abelles en les darreres setmanes. I és que ara els insectes intenten defensar-se davant de les vespes. "A l'Empordà vaig veure com unes 20 abelles es posen a sobre la vespa, l'envolten com una pilota de tennis i l'asfixien; les vespes no aguanten la calor", comenta.

Previsions poc optimistes

De moment, la previsió de mel per aquest any no és molt bona. Les pluges i les baixes temperatures dels mesos de juliol i agost han provocat que les abelles de la zona de la Costa no hagin fet mel. Una situació que contrasta amb la resta de Catalunya on la producció va bé, sobretot a Tarragona.

No obstant això, el sector gironí confia remuntar durant la tardor, aprofitant la humitat existent al bosc, i la floració que fan determinades plantes durant aquesta estació. Encara no hi ha dades de producció del 2013, però el 2012 es van recollir 380.655 quilos de mel a les comarques gironines i 2.369.121 a tot Catalunya.

Cap robatori durant aquest any

A més, des del passat gener, els apicultors no han registrat cap robatori de caixes. Ara fa dos anys, el 2012, es van sostreure 131 caixes i 62 eixams. L'any passat els robatoris de caixes d'abelles van disminuir fins als 112. El mes de febrer passat es van robar 12 caixes a Sant Feliu de Guíxols, a l'abril uns lladres es van emportar 20 caixes més d'una producció de Garriguella i a l'agost van desaparèixer 60 caixes a Gualta. Els apicultors també van registrar robatoris a Tossa de Mar, Breda i Girona a més de les sostraccions que van patir altres apicultors no associats.