Més d'un centenar de trucades al 112 per les fortes tempestes d'aquest matí

Girona ha registrat un xàfec de 32 litres en només mitja hora i ha tallat la riera de Can Camaret

El telèfon d'emergències 112 ha rebut entre les 2.30 hores de la passada matinada i les 12.00 hores d'aquest divendres 59 trucades relacionades amb les pluges. 41 s'han fet des del Baix Penedès, 5 des del Vallès Oriental, 5 des del Gironès i 4 des del Maresme.

Fins ara, Calafell i Cunit, al Baix Penedès, són els municipis des d'on s'han fet més trucades al telèfon d'emergències, 24 i 11 avisos respectivament. La majoria de trucades han estat per riscos estructurals, acumulacions d'aigua, inundacions de baixos i desbordament de rieres.

La pluja arrossega dos vehicles a Calafell

Precisament, a Calafell, les intenses pluges han arrossegat dos vehicles que estaven aparcats a la riera. A més s'han fet dos serveis a Cunit i Calafell perquè han cedit dos murs. A Calafell, sis vehicles estacionats al carrer Noruega s'han desplaçat del seu lloc i han causat danys en les façanes de dos edificis. A més, també ha caigut un mur a l'avinguda Marca Hispànica. En alguns carrers, les pedres de la via han envaït els carrils de circulació, i s'ha hagut de tallar el trànsit en alguns carrers.

Segons ha informat l'Ajuntament de Calafell, gairebé la totalitat dels carrers de Segur Platja transversals al passeig marítim s'han omplert de restes vegetals i fans, i els contenidor s'han mogut obstaculitzant el trànsit a causa de l'aiguat.

L'Ajuntament de Calafell ha activat el Pla de protecció civil, en alerta pel fort risc de pluges en les pròximes hores, especialment a partir de les dotze del migdia.

A Cunit s'han recollit 61 litres per metre quadrat en una hora

Durant la nit s'ha superat el llindar d'intensitat de pluja de 20 litres per metre quadrat en mitja hora a Cunit, amb 61.9 litres per metre quadrat en 1 hora, i a Dosrius han caigut 24'5 litres per metre quadrat en 30 minuts. A primera hora del matí ha deixat de descarregar amb tanta intensitat al Baix Penedès i al Garraf i les fortes pluges s'han registrat a la meitat nord del país. A Girona s'han registrat 31 litres en 30 minuts i a Tallada d'Empordà i a la Bisbal d'Empordà  han caigut més de 20 litres per metre quadrat en mitja hora. 

Pel que fa a les comarques gironines en destaquen els 32 litres que han caigut en tant sols mitja hora, entre les 9 i dos quarts de 10 del matí.

Tallada la Riera de Can Camaret

Com a mesura preventiva, la Policia Local de Girona ha tancat la Riera de Can Camaret, on s'ha acumulat molta aigua. Al municipi de Rupià (Baix Empordà), a causa de la tempesta, els veïns s'han quedat sense llum. Segons Protecció Civil hi ha nou platges tancades, amb bandera vermella, i oneja la bandera groga a 52 platges per la mala qualitat de l'aigua.

Els Bombers reben 52 avisos

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han rebut 52 avisos entre les 3 de la matinada i les 12 del migdia.

Davant la previsió de xàfecs intensos i l'activació de l'Alerta INUNCAT, Protecció Civil de la Generalitat, a banda d'informar els municipis afectats per la previsió i als serveis d'emergència, ha comunicat de forma preventiva la previsió meteorològica als coordinadors i responsables de les diferents activitats amb menors a l'aire lliure regulades per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i que es troben a les zones on es preveuen les pluges.

En especial, s'ha informat les colònies i campaments amb infants i joves, i se'ls ha demanat que extremin la precaució en les activitats a prop de rieres aquesta tarda i que segueixin els protocols de seguretat que tenen disponibles si és necessari.

Protecció Civil de la Generalitat també demana fer seguiment de l'evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir sobretot en el cas de viure a desplaçar-se al voltant de rius i rieres i zones inundables en general, i també seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a les eventuals incidències viàries, així com moderar la velocitat en els llocs on plogui amb intensitat.

Protecció Civil recomana evitar rieres, rius i zones inundables

Així mateix, la cap de l'equip del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), Marta Pibernat, ha recomanat allunyar-se de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat i, especialment, en els llocs costaners o propers a la costa que reben molta afluència de gent per aquestes dates, evitar deixar vehicles en rieres i zones inundables, poden ser enduts per una crescuda sobtada del cabal, posant en perill la integritat de les persones i dels béns. A més ha demanat que durant tot el dia "s'eviti fer desplaçaments innecessaris".