Girona multa ciutadans que cultiven marihuana perquè l'olor molesta els veïns

La Policia aplica l'ordenança de civilitat

La Policia Municipal de Girona ha dut a terme una campanya per actuar davant les reiterades queixes d'alguns ciutadans per la forta olor que desprenen les plantes de marihuana que cultiven els seus veïns. Amb l'arribada de l'estiu, aquestes plantes comencen a florir i l'olor cada cop és més forta. A això s'hi afegeix el fet que, amb la calor, molts veïns tenen les finestres obertes tot el dia i les molèsties s'incrementen.

Per combatre aquests problemes de convivència, la policia ha trobat una eina útil en l'ordenança de civilitat. L'article 22 d'aquest reglament estableix que pot ser objecte de sanció el fet de "generar olors molestes, nocives i/o per a les persones i el medi ambient". Per això, davant els casos de reiterades queixes dels veïns els policies s'han acostat al domicili en qüestió per comprovar si realment l'olor era molesta per a la resta d'habitatges. 

Segons ha explicat el cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié, tot i que aquesta eina ja s'havia usat anteriorment és la primera vegada que es fa una campanya tan intensa. Concretament, des del 6 al 13 d'agost s'han estudiat 28 casos repartits a diferents barris de la ciutat. El primer que fan els agents és comprovar que, evidentment, l'olor és forta i que provoca molèsties als veïns. Palouzié ha explicat que, finalment, només s'ha aixecat sanció en 14 dels 28 casos. 

A més, la policia aprofita per comprovar que no existeixi delicte de tràfic de drogues (el codi penal prohibeix el cultiu però no el consum propi dins del domicili) i que la llum no estigui punxada en cas que la plantació sigui interior. Segons ha explicat el cap de la policia, en cap dels pisos registrats s'ha comprovat que existeixi cap dels dos supòsits. "Alguns veïns expliquen a la policia que veuen joves pujar i baixar i es creuen que al pis s'hi trafica, però en cap dels casos ens hem trobat amb aquesta situació", ha aclarit. 

Per tant, doncs, els 14 fets denunciats són casos de persones que tenien petites plantacions a casa i que provocaven molèsties als veïns per la forta olor que desprenen les plantes. A banda de tramitar la sanció (que va dels 50 als 150 euros), la policia també ha comissat prop de 150 plantes de marihuana que s'ha dut a incinerar. Palouzié ha remarcat que tots els veïns ha accedit voluntàriament a entregar les plantes i que no hi ha hagut cap problema en cap de les intervencions.