Mor una turista que prenia el sol a Portlligat en caure-li un roc al cap

La pedra, d'uns vint quilos de pes, ha caigut des d'uns deu metres d'alçada

Una turista francesa de 73 anys ha mort aquest migdia en una cala de Cadaqués (Alt Empordà) en caure-li un roc al cap mentre prenia el sol, segons han confirmat els Bombers. La pedra, d'uns 20 quilos de pes, s'ha després d'un penya-segat format per roques de pissarra i ha matat la víctima a l'instant. Els fets han tingut lloc poc després d'un quart de dues de la tarda.

La dona, N. Bernard, vivia a Tolosa i solia estiuejar al poble. La pedra, que en impactar contra el terra s'ha esberlat, també ha ferit al braç un segon banyista que es trobava a la cala. El rescat del cadàver s'ha hagut de fer per mar i els Bombers han acordonat l'accés a la cala, que es mantindrà tancada com a mínim fins demà al matí.

La turista francesa havia arribat tot just ahir a la població altemporanesa, on estiueja habitualment. La dona, de 73 anys i natural de Tolosa de Llenguadoc, estava prenent el sol a una cala molt petita situada al costat de la badia de Portlligat, on s'hi arriba a través del camí de ronda. La platja del Cau de Sa Guineu és una cala de pedra on, com a màxim, hi caben mitja dotzena de banyistes. La cala està flanquejada per una banda pel camí de ronda i per l'altra per un penya-segat de pedra de pissarra. 


En el moment dels fets, a la platja només hi havia la víctima i un altre banyista de nacionalitat britànica. La dona estava estirada just a sota de la paret de pedra quan una de les roques s'ha després de manera natural i ha impactat sobre el seu cap, provocant-li la mort de manera immediata. La pedra ha caigut d'uns 10 metres d'alçada i, segons l'alcalde, pesava uns 20 quilos. En caure a terra, la roca s'ha esberlat i ha provocat ferides de caràcter lleu al braç i a la mà de l'altre home. 

Evacuació per mar

Uns nois que estaven dalt del penya-segat han estat els que han donat l'avís als treballadors d'una guingueta situada a la platja de Portlligat i, immediatament, s'han alertat els serveis d'emergència. Fins al lloc dels fets també s'hi ha desplaçat la comitiva judicial per fer l'aixecament del cadàver. Per evacuar el cos de la víctima, com que la cala és de difícil accés, ha calgut activar el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat . El cos sense vida de la dona s'ha aconseguit treure de la cala per mar a quarts de set de la tarda. 

Els Bombers han acordonat l'accés a la platja del Cau de Sa Guineu des del camí de ronda per evitar que hi anessin més banyistes. La cala es mantindrà tancada fins que demà al matí es revisi la paret de pissarra per comprovar si hi ha més rocs que es poden desprendre i també fins que es retirin els fragments de pedres de la cala. 

Un incident gens habitual

Segons ha explicat l'alcalde, Joan Figueras, els 25 quilòmetres de costa que té Cadaqués són íntegrament de pissarra, un mineral que a còpia de l'impacte de les onades, la sal i el sol "es pot arribar a laminar". Figueras ha lamentat la "fatalitat" d'aquesta tarda, però ha detallat que aquest tipus d'incidents no són habituals a la població. De fet, segons l'alcalde, no hi ha cap platja on hagi calgut posar malles a les roques per evitar despreniments. 

No obstant això, l'alcalde ha demanat a la població i als centenars de turistes que en aquestes dates estan al poble que alertin els serveis d'emergència si detecten qualsevol pedra que sigui susceptible de desprendre's.