Les exportacions gironines creixen un 3% durant el primer semestre

Les vendes de carn i maquinària a l'exterior continuen encapçalant el rànquing de mercaderies

Després d'estancar-se durant el primer semestre de l'any passat, aquest 2014 les exportacions gironines han tornat a agafar volada i a assolir un nou màxim històric. Segons l'estadística que periòdicament publica el Ministeri, entre gener i juny les empreses gironines han venut productes a l'exterior per valor de 2.210,84 milions d'euros (MEUR).

Comparat amb el mateix període del 2013, això suposa un increment del 3,7%. A priori, aquest percentatge pot semblar modest. Però si es posa en relació amb la resta de Catalunya, i fins i tot de l'Estat, la tònica que viuen les exportacions gironines queda molt per sobre de la mitjana general.

De fet, durant el primer semestre, les vendes gironines a l'exterior han doblat el creixement català (que s'ha situat en l'1,8%) i s'han enfilat molt per damunt de l'estatal (on aquí, la situació que s'ha viscut és la d'un clar estancament, amb un tímid creixement de només el 0,5%).

Com ja avançaven alguns estudis, l'estadística del Ministeri reflexa que les empreses gironines han sabut obrir-se camí cap a nous mercats. Europa continua concentrant el gruix de les exportacions que es fan des de la demarcació (França, Itàlia, Alemanya i Portugal), però l'estancament que viu la zona Euro ha fet que, ara, dins les primeres posicions del rànquing també hi apareguin altres destins.

Entre d'altres, les empreses gironines han girat els ulls cap a Àsia, i això ha fet que d'un any per l'altre hagin crescut les exportacions a països com Japó, la Xina o Corea del Sud. I en paral·lel, també s'han intensificat les exportacions cap a l'altra banda de l'Atlàntic, a llocs com els Estats Units o Mèxic.

L'estadística de comerç exterior també reflexa la sotragada que han patit les exportacions a Rússia. De fet, d'un any per l'altre, aquest destí ha passat de situar-se al sisè lloc del rànquing (amb vendes per valor de 62,61 MEUR durant el primer semestre del 2013) a caure fins al número vint (20,79 MEUR aquest 2014). Sobretot, això s'explica pel bloqueig a l'entrada de carn de porcí que va aplicar Rússia a partir de l'abril de l'any passat.

Carn i maquinària, els més venuts

Per sectors, el carni gironí continua liderant les vendes de mercaderies a l'exterior. De fet, durant el primer semestre d'any, les empreses de la demarcació han exportat canals i despulles per valor de 560,33 MEUR.

A la carn la segueixen els béns d'equip (és a dir, la maquinària) amb unes vendes a l'exterior per valor de 202,62 MEUR). Els primers llocs de la llista de mercaderies que s'envien a l'estranger des de les comarques gironines els completen les matèries plàstiques (129,91 MEUR), els medicaments i productes farmacèutics (120,14 MEUR), els aparells i material elèctric (107,16 MEUR) i el paper i cartró (93,66 MEUR).

Balança comercial positiva

El creixement de les exportacions gironines, lligat al fet que les importacions des de la demarcació s'han mantingut d'un any per l'altre (en 1.049,8 MEUR), fa que la balança comercial a la demarcació sigui positiva (a diferència de llocs com Barcelona o Tarragona). En concret, la diferència entre les vendes a l'exterior i les compres que s'han fet a l'estranger ha estat de 1.161,1 MEUR.