El festival Ésdansa de les Preses convida a ballar més que mai

La meitat de les activitats són tallers i espectacles amb participació del públic

El festival Ésdansa de les Preses arriba a les 32 edicions amb l'objectiu de compaginar l'exhibició amb la formació. Aquest any, el festival ofereix més activitats que mai on el públic és el protagonista i pot aprendre tant danses tradicionals catalanes com d'altres de racons tant allunyats com Zàmbia, Mèxic, Polònia, República Dominicana o Sibèria. 

De les 22 activitats, la meitat tenen un caire formatiu, ja sigui tallers tant adreçats als més petits (Petit Ésdansa) com també la proposta per adults, l'Esdansa'T, on per tercer any consecutiu especialistes en cada modalitat ofereixen classes sobre danses internacionals i del nostre país, així com tècniques per preparar i relaxar el cos. "Més que un festival volem que l'Ésdansa sigui un campus de la dansa tradicional, que no només sigui un aparador de propostes sinó que la formació tingui més pes", ha destacat el president del Marboleny i director del festival, Jordi Fosas. 

Enguany, a més, s'incorpora com a novetat un cicle de xerrades amb el títol 'Parlem de...'. El festival n'ha programat dues, la primera sobre el centre de producció cultural La Casa dels Entremesos de Barcelona i una segona sobre Rafel Patxot i l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. 

El festival es desenvolupa tant als carrers d'aquest petit poble de la Garrotxa com també a dos escenaris més. El principal és el recinte Ésdansa, amb capacitat per a 1.500 espectadors i on es fan les actuacions de pagament. Del 19 al 24 d'agost està previst que 300 artistes (entre músics i ballarins) passin pel festival. Entre les companyies hi ha dotze grups, set dels quals són estrangers i actuen per primera vegada en el marc de l'Ésdansa. Entre les companyies convidades n'hi ha de Sibèria, República Dominicana, Zàmbia, Bolívia, Mèxic, Polònia i Bulgària. 

Un altre dels plats forts del festival serà el concert conjunt de l'intèrpret i compositor basc Kepa Junkera i la formació del Ripollès Tururut Bonaigua, amb un espectacle basat en les cançons que Amadeu Rosell havia recollit a Beget i el repertori que Junkera interpreta amb Sorginak, un grup de cantants i percussionistes basques. 

L'organització espera superar els 8.000 assistents de l'edició de l'any passat. El festival compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Departament de Cultura i l'Ajuntament de les Preses. Representants de les tres institucions han estat presents a la presentació del festival aquest matí a Girona i han destacat el paper que juga l'Ésdansa per donar visibilitat a les danses tradicionals catalanes i d'arreu del món, així com la projecció internacional que dóna al territori.