Sospiten que un grup organitzat s'aprofita de persones grans amb demència

La Fundació Tutelar denuncia que els enganyen per després buidar els comptes bancaris

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines sospita de l'existència d'un grup organitzat dedicat a guanyar-se la confiança de persones grans que pateixen algun tipus de demència o malaltia neurodegenerativa.

Aleshores, aconsegueixen que les víctimes els donin autorització per accedir als seus comptes o els enganyen per apropiar-se de les seves propietats. El resultat és que aquesta suposada trama acaba espoliant el patrimoni de persones que ja no poden valer-se per elles mateixes.

El director de l'entitat, Josep Maria Solé, ha explicat que estan investigant qui hi ha darrere d'aquests casos perquè creuen que és un grup especialitzat. Quan ho puguin demostrar, els portaran davant la justícia.

La fundació només actua per mandat judicial en casos de persones que, ja sigui per malaltia, per patologies relacionades amb l'envelliment o per una discapacitat intel·lectual, es troben en una situació vulnerable i necessiten un cop de mà per gestionar el seu dia a dia o el seu patrimoni. La fundació té al seu càrrec 670 persones, ja sigui en forma de tutela o curatela provisional o definitiva.

El director de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, Josep Maria Solé, ha explicat que a vegades aquestes persones, abans d'arribar davant del jutge, han estat víctimes d'algun tipus d'abús per part els cuidadors que han tingut fins llavors. "Millorar els protocols de detecció és, encara, un dels grans reptes que tenim a la nostra societat", ha afirmat Solé.

La situació és molt difícil de detectar perquè l'abús sol passar entre les quatre parets d'una casa. Els abusos generalment provenen dels cuidadors, ja siguin persones contractades o fins i tot els mateixos familiars. Segons Solé, aquesta situació s'ha agreujat amb la crisi econòmica perquè moltes vegades els familiars no volen renunciar a la pensió de la persona que necessita atenció constant. "El tenen a casa però moltes vegades no poden o no volen atendre'l com cal", ha afirmat Solé.

Víctimes d'abús

De fet, la fundació ha detectat desenes de casos i alguns extrems com, per exemple, cuidadors que tenen una persona gran tancada permanentment dins una habitació sense rebre atenció, amb pocs aliments i zero higiene. Segons calcula Solé, una de cada quatre persones grans que arriba a la fundació per mandat judicial ha estat víctima d'algun tipus d'abús.

La majoria dels casos surten a la llum arran d'impagaments de factures i rebuts. També detecten així els casos d'espolis de patrimoni. Josep Maria Solé ha explicat que moltes vegades qui ha buidat els comptes o s'ha quedat amb propietats de la persona vulnerable són els seus familiars. Aquestes situacions són especialment difícils de perseguir a nivell judicial perquè, segons el Codi Penal, si no s'utilitza violència o intimidació, que un familiar de primer grau s'apropiï del patrimoni no és delicte.

Sí que és clarament delicte quan qui espolia el patrimoni d'una persona vulnerable no és familiar directe, sinó algun cuidador o una persona aliena a la seva família. Solé ha detallat que també s'han trobat en aquests casos de persones, per exemple, que contracten un cuidador quan la demència comença a aparèixer i, de mica en mica, van atorgant cada vegada més poders a aquesta persona, fins al punt que acaben tenint accés total als seus comptes.

"Hi ha grans professionals, però altres persones que no ho són gens", ha afirmat Solé, que afegeix que han detectat casos de cuidadors que han buidat el compte a la víctima o que s'adjudicaven sous mensuals desproporcionats. "En aquests casos, el que costa és demostrar que la víctima, quan estava en ple poder de les seves facultats, no ho va fer voluntàriament", ha conclòs Solé.

Però les sospites de a Fundació Tutelar van més enllà dels casos aïllats. Segons ha explicat Solé, sospiten que existeix una veritable trama especialitzada a detectar possibles víctimes, guanyar-se la seva confiança i espoliar-los. La Fundació sospita que darrere més d'un cas hi podria haver les mateixes persones, perfectament organitzades. "De moment és una sospita que estem investigant però si aconseguim demostrar-ho ho portarem davant la justícia", ha afirmat.

670 persones tutelades

La Fundació Tutelar de les comarques gironines és, per volum de persones ateses, una de les més grans de Catalunya. Actualment té responsabilitats en la vida de 670 persones. Solé ha explicat que no rebutgen mai cap cas, sempre que tingui alguna relació amb les comarques gironines, el seu àmbit d'actuació. Això fa que assumeixin des de la funció de tutors absoluts d'una persona que no es pot valdre per ella mateix fins a l'assistència puntual en algun aspecte en concret.

Segons el que dictamini el jutge en sentència, la Fundació Tutelar es pot fer càrrec d'una persona des de diferents àmbits: el social, l'econòmic i el jurídic. El 45% de les persones que tenen en tutela o curatela són persones amb malalties mentals (esquizofrènia, trastorns de personalitat o trastorns bipolars majoritàriament). El 33% tenen retard mental en diferents graus i el 22% són persones amb algun tipus de demència o malaltia neurodegenerativa.

A banda d'aquest diagnòstic principal, hi ha un 7% d'aquestes persones, normalment amb un alt grau d'autonomia personal, que tenen un consum actiu de tòxics que condicional el seu comportament. Alhora, hi ha un 15% de les persones protegides que han registrat problemes de comportament considerats greus. El 43% dels tutelats o sota curatela tenen més de 60 anys.

Un cop la fundació assumeix la tutela o la curatela d'una persona, els esforços se centren en gestionar el dia a dia, com ara les relacions familiars i laborals de la persona, i en assegurar el seu benestar.