L'ocupació turística a l'agost no compensa la davallada del juliol

Càmpings i cases rurals afronten la segona quinzena amb menys reserves

El mal temps ha estat la tònica habitual aquesta temporada a les comarques gironines, una demarcació on bona part del turisme d'estiu arriba atret per les platges de la Costa Brava. La pluja ha aigualit una temporada que es preveia bona perquè el turisme es tornava a animar després d'anys de crisi. "Es preparava un estiu maco, hi havia bones sensacions perquè semblava que la crisi psicològica i la real es començaven a superar i la gent tenia ganes de sortir", ha afirmat el president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero.

El juliol, però, va arribar acompanyat de pluja que va frenar les bones expectatives del sector. "Ha estat un dels juliols més dolents que recordem i l'agost ha revifat una mica, però és impossible que recuperem el que vam perdre el juliol", ha detallat Escudero. Així, durant la primera quinzena d'agost han augmentat les pernoctacions però no tant com per fer oblidar un mal juliol. Amb tot, la Federació d'Hostaleria augura que l'agost es tancarà amb una ocupació inferior a la de l'any anterior, que va ser del 90% a la costa i del 70% al conjunt de la demarcació.

Segons Escudero, la situació tampoc és gaire millor per a restaurants i bar. "Les terrasses no poden obrir a les nit pel mal temps i això fa que hi hagi menys gent i que consumeixi menys", ha assegurat el president de la Federació que lamenta que la pluja i la fred hagin estroncat l'estiu que per als hotelers i restauradors havia de ser el punt d'inflexió per començar a remuntar després d'anys de crisi. "La gent es queixa moltíssim perquè no s'estan fent les factures i recaptacions que tradicionalment es feien un mes d'agost", ha detallat.

Pel que fa al perfil del turista als hotels de la demarcació, Antoni Escudero ha detallat que s'ha revifat el turisme nacional i que no han fallat els francesos. El que sí ha punxat ha estat el mercat rus. Tot i això, Escudero assegura que això no afecta massa perquè tot i que és un perfil de turista que fa molta despesa, no suposa un percentatge elevat en el nombre global de visitants.

Càmpings, més del 95%

L'ocupació als càmpings gironins durant la primera quinzena d'agost ha estat "bona". Ha rondat el 95% i en alguns establiments s'ha arribat al 100%. Malgrat això, el president de l'Associació de Càmpings, Miquel Gotanegra, ha assegurat que el consum i la despesa dels turistes ha estat inferior.

Els càmpings també han patit el mal temps del mes de juliol. L'ocupació ha estat també inferior a altres temporades i no s'ha arribat al 70%. Les pluges i també al fet que el turisme ha endarrerit les vacances dos o tres setmanes ha fet que el juliol hagi sofert una davallada respecte altres anys.

Una altra cosa serà la segona quinzena d'agost perquè a partir del 18 d'agost hi ha països, com Alemanya o Holanda, on els nens ja comencen l'escola i, per tant, no hi ha aquest perfil de turista, molt important per als càmpings. La previsió per a l'Associació de Càmpings és tancar el mes d'agost superant la mitjana del 85% d'ocupació.

Turisme rural, pendent de les reserves d'última hora

Les cases de turisme rural de la demarcació de Girona compten amb les reserves d'última hora per acabar d'arrodonir el mes d'agost. Durant la primera quinzena, per exemple, les reserves omplien el 80% d'ocupació però han acabat arribant al 100%. Ara, però, afronten una segona quinzena amb molt poques reserves fetes, segons ha explicat el president de l'Associació de Turisme Rural, Ramon Corominas.

"De moment, no tenim gaires reserves, esperem que si el temps acompanya puguem fer-ne una mica més i arribem al 80 o al 85%", ha explicat Corominas. El perfil del visitant a les cases de turisme rural de la demarcació són majoritàriament famílies catalanes. Aquest any, però, hi ha hagut un increment de famílies estrangeres també han ajudat a arrodonir l'ocupació aquest agost.

L'ocupació al juliol per a l'Associació de Turisme Rural de Girona també va ser inferior a la de l'any passat. A les comarques costaneres i a l'interior van arribar a un 60% mentre que a les zones de muntanya l'índex va ser d'un 40%. Les reserves han estat sobretot estades curtes i amb el preu com a principal condicionant en el cas dels clients nacionals.