Una empresa gironina, pionera en el reciclatge d'aigües grises d'hospitals

El dispositiu permet un estalvi d'aigua superior al 50%

De la mà de l'Institut Tecnològic LEITAT de Terrassa, l'empresa de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), Clean Tech Dolo Group, ha estat reconeguda per desenvolupar la millor tecnologia europea de reciclatge d'aigües grises d'Europa, el Kit Water Dolo, que permet reutilitzar l'aigua de les dutxes i els rentamans dels hospitals per omplir les cisternes dels lavabos reduint el consum d'aigua en més d'un 50%.

La tecnologia, que ha rebut un certificat de bones pràctiques en el marc del programa BOHEALTH finançat per la Comunitat Europea, ja s'està instal·lant als hospitals de Vic, Manlleu i Campdevànol, i en breu farà el salt a hospitals d'arreu d'Europa, com ha reconegut el seu inventor, Xavier Doló.

El projecte Bohealth està cofinançat per la Comunitat Europea en el marc de l'instrument financer LIFE. El seu objectiu és donar un impuls al Sector Salut per reduir l'impacte mediambiental dels hospitals. És en aquest projecte, i de la mà de LEITAT, un dels parcs científics de referència, que Clean Tech Dolo Group ha presentat el Kit Water Dolo, el seu sistema de reciclatge d'aigües grises d'hospitals.

Xavier Doló, el seu creador, ha destacat que gràcies a la prova pilot que es va fer a finals de l'any passat a l'Hospital de Campdevànol, el Kit Water Dolo va ser inclòs entre les propostes incloses en el projecte que incloïen, entre d'altres, solucions per fer les radiografies amb materials menys contaminants o preparar les ambulàncies per funcionar amb biodièsel, per exemple.

Després que cinc auditores externes avaluessin les diferents solucions presentades per fer més sostenibles els hospitals, el Kit Water Dolo va ser escollida com la millor tecnologia europea de reciclatge d'aigües grises i va rebre un certificat de bones pràctiques que segons Xavier Doló "li ha d'obrir moltes portes en un futur" perquè "tot hospital que a partir d'ara vulgui obtenir subvencions per millorar la seva sostenibilitat haurà de tenir en compte aquesta tecnologia".

Doló explica que el dispositiu que ha creat permet un estalvi molt important d'aigua, de més del 50%, simplement canalitzant l'aigua dels rentamans i les dutxes per utilitzar-la de nou per ompir les cisternes dels lavabos. De moment, aquesta tecnologia ja s'està instal·lant als hospitals de Campdevànol, Manlleu i Vic i ja s'han rebut quatre comandes més d'altres centres.

Entre els plans de futur més immediats, Xavier Doló explica que està treballant amb una empresa puntera en energies renovables per fer el sistema encara més sostenible. L'objectiu és que el Kit Water Dolo funcioni de manera autònoma sense estar connectat a la xarxa elèctrica. Així, afegeix, s'aconseguiria estalviar els 20 cèntims d'electricitat que costa depurar 1.000 litres d'aigua.

Malgrat que ja s'estava instal·lant en edificis d'habitatges, Doló destaca que el reconeixement europeu "els obrirà moltes portes" perquè "no és el mateix reutilitzar l'aigua d'una comunitat de veïns que fer-ho en un hospital, on els requeriments sanitaris són molt més estrictes".

Per últim, Doló explica que el seu producte ha rebut el reconeixement europeu perquè es pot adaptar a les necessitats de cada centre. "La competència ha fracassat perquè instal·laven sistemes molt rígids que no s'adaptaven a tots els espias, metre que el nostre kit es fabrica en funció d'on ha der col·locar-se", explica.