Desenterren una pedra de contrapès medieval a Santa Coloma de Farners

La casa que l'acollia va ser destruïda el 14 de maig del 1640 en plena Guerra dels Segadors

Els arqueòlegs han desenterrat el contrapès (o pedra de lliura) d'una gran premsa de biga medieval descoberta a Santa Coloma de Farners. La premsa es va rescatar d'una antiga casa, Can Déusiau, derruïda durant la Guerra dels Segadors. Es creu que és una de les poques peces que va sobreviure a la destrucció ordenada pel virrei.

Des del 1999, el cos de la premsa (una enorme biga de 3 tones) es va conservar en un magatzem, i ara fa poc s'ha restaurat. Faltava trobar, però, el contrapès de pedra. Ara, durant una excavació a l'antic emplaçament de la casa, els arqueòlegs l'han desenterrat. La premsa va ser construïda al final de l'Edat Mitjana i els arqueòlegs creuen que servia per fer vi.

Can Déusiau va ser una de les cases de Santa Coloma que es van destruir durant la Guerra dels Segadors. El 14 de maig del 1640, enmig de la destrucció ordenada pel virrei, va ser una de les que es van enderrocar. Tot i això, però, hi va haver una enorme premsa de biga que va sobreviure a la destrucció, i que es va conservar a l'indret.

L'any 1999, qui aleshores era amo de la finca, la va cedir a l'Ajuntament. A dins del terreny, hi havia el cos de la premsa de biga, que es va conservar en un magatzem municipal. La peça fa 7,5 metres de llargada i pesa 3 tones. Aquest 2014, l'Ajuntament l'ha restaurada i l'ha instal·lada al seu emplaçament original (on abans s'aixecava can Déusiau).

Faltava trobar encara, però, el contrapès de la premsa (que també es coneix amb el nom de pedra de biga). Ara, unes excavacions arqueològiques a l'indret ho han fet possible. A més de localitzar el contrapès, també s'han trobat estrats arqueològics dels segles XV i XVI.

Clau per comprendre la Guerra dels Segadors

Segons indica l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, la premsa de biga, d'època medieval i datada a principis del segle XV, "constitueix una peça de gran valor històric i patrimonial i el seu estudi pot ajudar molt a comprendre què va ocórrer a la població durant la Guerra dels Segadors".

Tot sembla indicar, segons han estudiat els arqueòlegs, que la premsa es feia servir per fer vi (ja que aleshores a Santa Coloma de Farners no hi havia olivera, però sí molta vinya). A més, els estudis documentals han permès trobar un document notarial de compra-venda de la casa posterior a Can Déusiau, data del 1693, on s'indica que juntament amb l'immoble s'hi traspassa una premsa de vi.