La Generalitat promociona punts de la costa a través de Google com les Illes Medes

Són una quarantena d'indrets que es poden veure gràcies a l'Street View

Google Maps permet des d'aquest dijous visitar virtualment una quarantena d'indrets poc coneguts de la costa catalana gràcies a l'aplicació Street View. Les platges i cales han estat gravades amb alta tecnologia òptica topogràfica gràcies al conveni de col·laboració entre la multinacional Google i la Generalitat, que es va signar l'octubre de l'any passat. Amb aquest acord el Govern pretén potenciar l'atractiu turístic de Catalunya i posar en valor el seu patrimoni natural i paisatgístic. El projecte permet navegar i visitar les Illes Medes des d'un vaixell, i com a fet inèdit, permet explorar virtualment la Meda Gran, una illa d'accés no autoritzat perquè és una zona protegida del parc natural.

Aquesta publicació és la culminació del projecte de digitalització que va fer l'octubre passat, quan tècnics de Google i del CTTI -Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament d'Empresa i Ocupació-, amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Turisme, van recórrer i fotografiar amb la tecnologia Street View diverses platges i cales de la costa catalana.

A més de recorreguts terrestres, el projecte també va incloure la fotografia amb vaixell, tot vorejant la costa, de tot el Cap de Creus, el Delta de l'Ebre i les Illes Medes. Això permet fer una visita virtual des del mar d'aquests indrets mitjançant Google Maps. Com a fet totalment inèdit, també és possible fer un recorregut virtual per la Meda Gran, una illa a la qual no és possible accedir habitualment, perquè és una zona protegida.

Tecnologia Trekker

Google Street View ofereix l'accés virtual a aquests indrets de costa catalana gràcies a la tecnologia Trekker, desenvolupada per Google. Aquesta tecnologia consisteix en una estructura portàtil equipada amb 15 lents que permet a un operador obtenir imatges en 360 graus de paratges allà on un vehicle motoritzat no pot accedir.

Catalunya ja va ser notícia per l?ús d'aquesta tecnologia l'abril passat, quan es va publicar a Google Maps, amb la tecnologia Street View, imatges panoràmiques de 16 dels principals monuments catalans, en una iniciativa promoguda per Google i la Generalitat, a través del Departament de Cultura i del CTTI.

Físicament, el Trekker és una "motxil·la" d'1,2 metres i 18 kilos de pes, que du incorporades una càmera de 15 lents, que capta imatges de 360 graus cada 2,5 segons. Aquestes imatges, un cop processades, s'incorporen a Street View, disponible dins Google Maps.

Aquesta tecnologia revolucionària, que forma part del projecte de digitalització global del planeta de Google, està permetent que tothom pugui accedir virtualment als indrets més espectaculars, remots i de difícil accés del món a través d'un ordinador.

Entre les 40 cales, platges i zones de costa a les quals es pot accedir virtualment hi ha la Cala Murtra i la Cala Montjoi, entre d'altres.