La DO Empordà comença la verema amb bones previsions

Si deixa de ploure i es manté el sol durant dos mesos s'obtindrà una collita excel·lent

Alguns cellers de la DO Empordà han començat aquesta setmana la verema amb la recol·lecció de les varietats més primerenques com el chardonnay o el moscat. Tot i que deixen clar que encara és molt d'hora per fer prediccions, els productors confien que la collita d'enguany sigui de gran qualitat perquè no ha plogut gaire a la primavera i les temperatures també han estat força moderades, dos paràmetres que han afavorit que l'estat sanitari del raïm sigui òptim.

Pel que fa a la quantitat, també esperen assolir bones xifres tot i que no s'arribarà als 10 milions de quilos de l'any passat, una xifra rècord. La verema, que enguany s'ha avançat uns 15 dies, s'allargarà fins a mitjans d'octubre. Un dels cellers on ja ha començat la verema és el del Castell de Peralada que des de el passat dilluns, dia 11, han començat a collir raïms de la varietat Chardonnay.

El seu enòleg, Delfí Sanahuja, apunta que tot i que és "complicat i agosarat" fer una predicció quan tot just comença la verema, tot apunta que "serà una bona collita". Sanahuja ho justifica per la poca pluviometria i les temperatures suaus de la primavera i l'inici de l'estiu que han assegurat un estat sanitari del raïm "òptim".

Un altre celler que han començat a collir el raïm és *lavinyeta, a Mollet de Peralada. El seu propietari, Josep Serra, assegura també que l'"any es presenta molt bé" i que si les condicions d'aquí al mes d'octubre són les adients, la collita serà bona tant en qualitat com en quantitat.

Sobre la quantitat de la collita, Serra apunta que serà inferior, tot i que no gaire, a la de l'any passat. En aquest sentit, ha afegit que tot i que no s'assolirà la xifra rècord de 10 milions de tones "es quedarà a prop", el que afovorirà "un millor equilibri de la planta i la farà treballar millor".

Tant Sanahuja com Serra apunten la climotologia d'aquest final d'agost i de principis de setembre serà determinant en la quantitat i qualitat de la verema d'aquest any. És per això que esperen que en els pròxims dos mesos no plogui gaire, que el sol llueixi i que les temperatures no s'enfilin més enllà dels 30 graus per garantir la qualitat de la collita.

Malgrat que la verema s'ha avançat uns 15 dies, a la majoria de cellers, especialment els que treballen amb varietats més tardanes com la carinyena o el cabernet, s'allargarà fins a mitjans del mes d'octubre.