Col·lapse a la frontera per la protesta d'agricultors francesos

Es manifesten contra la política de preus de la fruita i el veto rus

Els agricultors francesos, uns 200, s'han concentrat aquest matí al peatge del Voló que hi ha al peu de l'autopista A9. Portaven pancartes on es podien llegir lemes com ara 'Stop a la competència deslleial' o 'Consumim francès'.

L'objectiu de la protesta era, novament, protegir la producció local. Per una banda, els pagesos es queixen de la baixada de preus de la fruita i verdura que ve de l'estat espanyol. Entre d'altres, critiquen que hi ha camions que creuen la frontera amb mercaderia sense etiquetar, que després es ven a França fent-la passar per local.

"Això és competència deslleial", assegura el president de la Federació de productors de fruita i verdura de Perpinyà, Yves Aris. Però la convocatòria d'avui al Voló no es feia només per això. Als baixos preus, agreujats per un excés de producció aquesta campanya, els agricultors francesos també critiquen la manca de mesures polítiques davant el veto rus a l'entrada de fruita i verdura procedent d'Europa.

"Davant d'aquest bloqueig, se'ns diu que la gran distribució ens salvarà; però nosaltres el que volem és que s'organitzi el mercat perquè el productor rebi un bon preu", subratlla Aris. I en aquest punt, el president de la federació reclama unitat dels diferents països. "Tant el productor espanyol com nosaltres ens arruïnarem; per tant, el que cal és protestar per aconseguir respostes per part dels polítics europeus", ha dit.


Inspeccions i etiquetes a la càrrega

Durant la protesta d'aquest matí, els agricultors -amb la complicitat dels agents de duanes- han inspeccionat la càrrega de diversos camions procedents de Catalunya i altres punts de l'estat. Enganxaven etiquetes a les caixes amb lemes com 'Defensem la fruita i la verdura franceses' o 'Aturem el dumping comercial' i, en algun cas, han arribat a llançar alguna caixa de préssecs per terra.

Tot i això, però, no s'han viscut conflictes greus com el mes passat, en què els pagesos van arribar a buidar camions sencers de préssecs procedents de Catalunya. Entre d'altres, perquè la Prefectura dels Pirineus Orientals ja ha alertat que no permetria que això tornés a passar.

El sotsprefecte de Ceret, Gilles Giuliani, que avui s'ha desplaçat fins al peatge del Voló, ja ho ha deixat clar. "Cadascú ha de respectar la llei; entenem les preocupacions del sector, i per això hem autoritzat la protesta, però en cap cas s'ha d'arribar a buidar la càrrega de camions sencers", ha dit el sotsprefecte. De fet, des de la Prefectura ja es va alertar que, si això tornava a passar, la policia identificaria i denunciaria els pagesos que ho fessin.

La protesta dels agricultors francesos -que també han repartit fruita i verdura seves als conductors- ha durat unes dues hores. Però les complicacions de trànsit que se n'han derivat, s'han allargat fins ben entrada la tarda.

De fet, l'autopista AP-7 en sentit nord, d'entrada a França, ha arribat a registrar cues de fins a 9 quilòmetres. I en sentit sud, des del Voló fins a la Jonquera (Alt Empordà) en alguns moments s'han fet bosses de 4 quilòmetres. Això, de retruc, també ha complicat la circulació per la xarxa secundària, i l'N-II també ha registrat importants cues de vehicles.