El TSJC confirma 19 anys de presó per a l'home que va decapitar la filla a Girona

L'advocat demanava una rebaixa de la pena a 10 anys

La defensa del pare condemnat per decapitar la seva filla petita a Girona va recórrer la sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona que condemnava Marcelo Ruiz Ospina a 19 anys de presó per un delicte d'assassinat. El tribunal -d'acord amb el veredicte del jurat popular- li va aplicar un agreujant de parentiu, perquè l'assassí es va aprofitar de la confiança que li tenia la petita perquè era el seu pare, i un atenuant de confessió, perquè va ser ell mateix qui va trucar al 112 confessant el crim.

El lletrat de la defensa, Jordi Colomer, va presentar recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) demanant que revoquessin la sentència de l'Audiència i que condemnessin Ruiz Ospina a 10 anys de presó. La defensa considerava que en el judici va quedar provat que en el moment dels fets el condemnat patia un "trastorn mental inespecífic" que li afectava les capacitats volitives i, també, que havia ingerit alcohol. Per això, sol·licitava que li apliquessin aquests dos atenuants.

"La sentencia compleix perfectament els estàndards exigibles", recull la sentència del TSJC, de la qual ha estat ponent el magistrat Miguel Ángel Gimeno. El TSJC conclou que tot i que és "evident" que el cas és difícil de comprendre, no hi ha cap indici que assenyali que el processat patia un "dèficit de comprensió" que anul·lés les seves capacitats.

En relació a la ingesta d'alcohol, la sentència recorda que el jurat va considerar provat que l'índex d'1,1 grams per litre de sang "no era suficient per disminuir les capacitats de comprensió o contenció dels seus actes". "Aquest argument resulta extremadament lògic tenint en compte que el Codi Penal sanciona com a delicte la conducció amb una taxa superior a 1,2 grams per litre de sang", conclou la sentència.

El jurat popular va desestimar l'atenuant per consum d'alcohol argumentant que el dia dels fets ningú va notar cap símptoma d'embriaguesa en Ruiz Ospina i que, segons els forenses, el resultat d'1,11 grams en litre de sang que tenia l'acusat resulta "poca ingesta d'alcohol per afectar greument les facultats d'una persona".

El TSJC també descarta que la imposició de pena fos "desproporcionada". "L'acusat no només va matar una nena de poc més d'un any, sinó que era la seva filla, de la qual tenia cura i va acabar completament amb una expectativa de desenvolupament personal", ressalta la sentència que conclou que no hi a desproporció en el càlcul de la pena tenint en compte "la gravetat del fet i el retret que comporta".

Per tot això, el TSJC desestima el recurs de la defensa i confirma la sentència de l'Audiència de Girona. Aquesta resolució no és ferma i es pot recórrer interposant recurs de cassació al Tribunal Suprem.