Cada dia condemnen tres conductors gironins per anar beguts o conducció perillosa

S'han incrementat un 23% les retirades de carnet

D'ençà que ara fa set anys es va reformar el Codi Penal per portar a judici les imprudències viàries flagrants, el degoteig de conductors que s'asseuen a la banqueta dels acusats és constant. De fet, n'hi ha prou amb donar un cop d'ull a l'estadística de la Direcció General de Trànsit (DGT) per veure-ho.

L'any passat, els jutjats de la demarcació van dictar 1.337 condemnes fermes contra conductors gironins. La majoria d'elles, apart de la presó i la multa corresponent, portaven aparellada la retirada del permís de conduir per un termini de fins a dos anys. Això suposa que, de mitjana, cada dia hi ha tres infractors que surten de les sales de vistes amb una sentència penal sota el braç.

El gran gruix, segons concreta la cap provincial de Trànsit Marta Solano, arriben a judici per agafar el volant beguts i superar la taxa de 0,60 mg/l (que automàticament comporta que se'ls denunciï per via penal). Però les alcoholèmies no són les úniques infraccions que acaben en condemna. Dins el llistat, hi ha altres casuístiques: entre aquestes, conduir sense carnet, haver-se drogat o bé negar-se a fer la prova d'alcoholèmia quan la policia els hi requereix.

Un cop els jutjats dicten sentència, i la pena és ferma, les dades de l'infractor es fan arribar a la DGT. I aquí és on, apart del procés judicial, s'engega la maquinària per fer efectiva la retirada del permís de conduir durant el temps que reculli la sentència (en un arc que arriba fins als 4 anys per a les alcoholèmies i pot enfilar-se als 10 en el cas de les conduccions temeràries més flagrants).

En la majoria dels casos, els infractors recuperen el carnet -això sí, sense els punts que corresponguin- passat el temps de la condemna i després de fer un curs de reeducació viària. Però també hi ha aquells a qui la imprudència els costa molt més cara; i és que, si el jutge els hi retira el carnet durant més de dos anys, automàticament perden el permís. Aleshores, a més del curs de reeducació, un cop acabada la condemna s'hauran de tornar a examinar de nou si el volen recuperar.

L'any passat, a les comarques gironines hi va haver 84 conductors que es van trobar en aquesta situació. En fa dos, n'havien estat 64. La cap provincial de Trànsit explica que aquest augment li "preocupa", perquè es tracta de conductors que han comès clares negligències i actituds imprudents a cavall del vehicle.

502 conductors, sense saldo

En comparació amb altres anys, els casos penals han baixat lleugerament. Però per contra, han augmentat de manera significativa -fins a un 23%- aquells infractors a qui Trànsit ha estripat el carnet perquè arrosseguen tantes multes que han esgotat tot el saldo de punts (és a dir, que se'ls ha denunciat reiteradament per via administrativa).

Segons recull l'estadística de la DGT, només en un any a la demarcació s'ha passat de 408 a 502 casos. "Es tracta d'un repunt significatiu", explica Marta Solano. La cap provincial també subratlla que, en aquests casos, la retirada del permís és immediata. "Hem de ser eficaços, perquè no podem permetre que aquells qui han perdut tot el saldo continuïn tenint el carnet a la butxaca", insisteix.

Les dades de la DGT també fan evident qui són aquells que cometen més infraccions al volant. De les 502 retirades de carnet, la immensa majoria (429) es van fer a homes. I només en 63 casos -és a dir un 12,5%- aquelles qui van perdre el permís eren dones.

Un cop Trànsit fa efectiva la retirada, haurà de passar mig any (tres mesos, en el cas dels conductors professionals) abans no puguin tornar a agafar un vehicle. A més, ells també hauran de seguir un curs de reeducació viària i tornar-se a examinar.

Amb aquestes retirades de carnet que ja s'han fet efectives, actualment a la demarcació hi ha 1.864 conductors que tenen a zero el saldo de punts (perquè ja se'ls va retirar el carnet amb anterioritat i, o bé no ha passat el mig any o bé no l'han recuperat).

Sis de cada deu, amb 15 punts

Per contra, l'altra cara de moneda són aquells conductors que no han perdut cap punt, i que n'han arribat a guanyar fins a tres més, d'ençà que va entrar en vigor aquesta modalitat del carnet de conduir. Actualment, a la demarcació hi ha fins a 267.412 conductors que tenen 15 punts al seu permís (un col·lectiu que s'ha incrementat en 6.623 conductors durant el darrer any).

Traslladat en percentatges, això suposa que el 62% dels conductors gironins tenen el saldo de punts del carnet al màxim. A la demarcació, el cens de conductors actual és de 445.370 persones (de les quals, el 57% són homes i el 43% restant, dones).