El Festival Pròxims porta la música 'indie' i pop catalana a Calonge

Unes 2.000 persones han omplert el castell medieval per gaudir de més de sis hores d'actuacions en directe

Unes 2.000 persones han omplert el castell de Calonge (Baix Empordà) per gaudir de més de sis hores de música 'indie' i pop catalana amb el Festival Pròxims. Després de passar el 18 de juliol pel CCCB de Barcelona, el certamen ha aterrat en aquesta localitat del Baix Empordà amb un cartell de luxe.

Illa Carolina; Halldor Mar; el Col·lectiu Eternity format per Sisa, Portet i Oliver; Mishima i Standstill han estat alguns dels grups que han passat pels dos escenaris del Pròxims. Alguns d'ells han repetit l'experiència de Barcelona, d'altres s'han mostrat il·lusionats de participar-hi. L'organització ha explicat que té previst programar activitats culturals paral·leles com exposicions de cara a pròximes edicions.

Des del minut zero el cartell del Pròxims 2014 de Calonge ha demostrat el bon moment de la música catalana creada de ben a prop, des de la proximitat. Aquest dissabte, s'ha tornat a lluir davant dels 2.000 espectadors que han omplert el castell medieval de Calonge, al Baix Empordà.

Vinguts d'arreu de les comarques gironines i barcelonines, els assistents han pogut gaudir d'una nit de folk, rock i pop. El grup Illa Carolina han estat els encarregats d'aixecar el teló del festival presentant el seu segon disc 'Bengala', un nou treball melòdic que tracta sobre ruptures i desamor que ha servit per escalfar els motors. Posteriorment, l'islandès Halldor Mar ha estat l'encarregat d'amenitzar la posta de sol amb el seu disc 'Winds', on versiona grans clàssics de la nova cançó catalana en anglès. De nou, tal com va succeir el passat 18 de juliol a Barcelona, els espectadors han pogut viure un moment especial: l'artista cantant en anglès i el públic responent en català.

Halldor Mar s'ha acomiadat del públic posant-se al cap la figura d'un cap gros amb la seva pròpia imatge, entre aplaudiments i demandes de bisos. Després ha estat el torn d'un dels plats forts de la nit, el Col·lectiu Eternity format per Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver que ha ofert el penúltim concert de la seva gira plegats. Tal com ha explicat el codirector del Festival Pròxims, Albert Salmerón, es tractava d'una oportunitat única perquè el grup ha fet pocs concerts durant la seva gira.

Tot seguit han agafat el relleu la formació de Vic, La iaia XXL, que ha deixat el seu format habitual per incorporar al seu directe la Cobla Bisbal Jove tot presentant el seu últim disc 'On és la màgia?'. Els músics han convidat a quatre espectadors a pujar sobre l'escenari i ballar amb el grup la cançó 'L'ós'. Per acabar, Standstill i Mishima han posat el punt final a més de sis hores de música seguida en directe. "És un gran festival, tots som companys o coneguts i ens sentim al setè cel", ha explicat el cantant de Mishima, David Carabén.

El codirector del festival, Albert Salmerón, ha comentat que han volgut continuar apostant per l'escena independent en aquesta quarta edició, la segona que es fa a Calonge. El Festival Pròxims va de la mà de l'Interludi. El director i portaveu del festival del Baix Empordà, Albert Fort, ha assenyalat que estan "satisfets" amb els resultats obtinguts durant aquestes darreres edicions tot i que ha destacat les dificultats que es troben a l'hora de vendre entrades i omplir els locals. "Potser de cara a pròxims anys es pot planificar portar grups que no siguin només catalans, com per exemple Vetusta Morla", ha comentat.

No obstant això, aquesta nit de dissabte ha estat un èxit d'afluència i crítica per part dels assistents. La gran majoria d'ells assenyalaven l'encert del festival a l'hora de portar grups catalans i realitzar els concerts a l'aire lliure i enmig d'un paratge emblemàtic. De cara a pròximes edicions, l'organització s'està plantejant allargar el festival i incorporar-hi noves activitats culturals paral·leles com exposicions o xerrades. El que tenen clar és que tornaran a Calonge.