Pagar per collir bolets al Ripollès serà obligatori a partir de la temporada 2015-2016

La mesura s'ajorna un any

A partir de la temporada 2015-2016, serà obligatori pagar per collir bolets al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports. En un principi, l'obligatorietat s'havia d'establir la temporada vinent, però finalment el Departament d'Agricultura ha decidit que el 2014-2015 es faci simplement una acció de pedagogia per la "conscienciació" dels caçadors de bolets.

De moment la mesura només es planteja en terrenys que són propietat de la Generalitat, però els amos privats i els municipis, poden incloure's dins del projecte si ho volen. L'acció està més encaminada a la "pedagogia que no pas a la recaptació", ha argumentat el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en una entrevista. El Departament d'Agricultura valora positivament l'experiència pilot que s'ha dut a terme al Bosc de Poblet durant les dues passades temporades de fer pagar una quota per poder-hi collir bolets. La recaptació ha estat d'entre 5.000 i 6.000 euros per temporada, que es destinaran a actuacions de millora de l'espai com l'arranjament de camins o la senyalització.

En el cas de Poblet, treure's el carnet de boletaire per tota la temporada costa 10 euros, mentre que anar-hi un dia val 3 euros per als forans i un euro per als veïns. Si bé encara s'han de concretar, les tarifes que s'aplicarien al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports seran similars. En tot cas, aquesta "quantitat perfectament assumible" -diu el conseller- podrà variar lleugerament en funció de la superfície i del territori.

Es tracta d'una "petita quantitat econòmica" que no es vol recaptar amb afany recaptatori, insisteix Pelegrí, sinó amb l'objectiu que "hi hagi una conscienciació major i fer una pedagogia" sobre el fet que el ciutadà està obtenint uns recursos del medi natural gràcies a la bona conservació d'aquest espai. Els diners, doncs, poden ajudar a cuidar millor l'entorn del bosc, remarca el conseller. Els punts de pagament de la taxa poden anar des de l'oficina d'informació de la zona (com es fa a Poblet) fins a botigues, restaurants o a través d'Internet.

Les persones que abonin l'import hauran de mostrar el pertinent comprovant si els intercepta un agent al bosc.
A partir de la temporada que començarà la propera tardor, doncs, el cos d'agents rurals es dedicarà a informar els boletaires sobre la futura obligatorietat de la taxa i sensibilitzant-los sobre la necessitat de pagar-la. A més, recaptaran informació sobre les persones que van al bosc, com hi van, per què hi van i quines pràctiques hi realitzen. La informació es reunirà en una base de dades que servirà per millorar la implementació de la mesura. Els boletaires, si ho volen, podran començar a pagar la taxa la temporada 2014-2015, que no serà obligatòria fins la temporada següent.

Pelegrí destaca que es tracta d'una "política que està bastant acceptada per la ciutadania". I és que segons la darrera onada del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 77,1% dels catalans acceptaria pagar per buscar bolets si els diners recaptats s'inverteixen en els mateixos boscos. La micologia és una pràctica força estesa a casa nostra. Un 23% dels catalans (1,2 milions) practica la recol·lecció de bolets, segons les xifres del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va informar sobre l'estat del pla de recol·lecció de bolets de Catalunya en el darrer Consell Executiu abans de les vacances d'estiu.