L'Associació de Naturalistes de Girona reclama l'aturada de la tala de boscos singulars

Des del 2011 s'han perdut 200 hectàrees de bosc

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) va iniciar l'any 2008 l'Inventari de Boscos Singulars de Catalunya, una tasca promoguda per la Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge i que va comptar amb la col·laboració del cos d'Agents Rurals de Catalunya.

Aquest inventari és un registre dels boscos d'alt valor que hi ha a Catalunya. En general es tracta de zones amb poca intervenció humana, de gran interès sociocultural i educatiu, on es poden trobar espècies poc comunes, protegides o amenaçades. A més, acostumen a ser boscos on hi ha arbres antics i de gran diàmetre.

Des de l'aprovació de l'inventari que es va fer l'any 2011, els boscos singulars de les comarques gironines han patit nou tales. Des de l'ANG han assegurat que l'eliminació de la Direcció General de Medi Natural i la integració d'aquests serveis al Departament d'Agricultura ha estat perjudicial perquè s'ha registrat un augment de la concessió de permisos per talar aquesta mena de boscos. De fet, set de les nou tales s'han produït entre el 2013 i el 2014.

Vuit de les nou tales s'han fet a la demarcació de Girona i han suposat la desaparició de més de 70 hectàrees de bosc. La novena tala ha afectat 128 hectarees de la comarca de la Cerdanya. A Maçanet de la Selva es van destrossar 1,3 hectàrees de bosc, a la Vall de Bianya 12,3 hectàrees, 8,5 a Camós i 7,3 a Maçanet de Cabrenys.

Des de l'associació de Naturalistes de Girona (ANG)han ressaltat que hi ha tres casos especialment greus, el de Maçanet de la Selva, el Maçanet de Cabrenys i el del Riu de Cerdanya. Pel que fa al de la comarca de la Selva, la tala va afectar una superfície petita de la Roureda de Buscastell però ha suposat la desaparició total del bosc, ja que, actualment, aquesta zona es destina a conreu. Aquest espai de bosc es trobava inclòs dins del PEIN de Turons de Maçanet, protegits des del 1992 per la seva singularitat geològica i forestal.

Pel que fa a les actuacions de Maçanet de Cabrenys i Riu de Cerdanya, en ambdós casos els boscos eren de titularitat pública i es trobaven dins d'espais d'interès natural protegits com el PEIN de Salines-Bassagoda i el Parc Natural del Cadí Moixeró, respectivament. En total, cinc de les nou tales registrades es van fer en espais protegits.

Segons les dades aportades per l'ANG, els boscos representen el 61% de tot el territori de les comarques gironines, unes 340.204 hectàrees. Aquestes tales denunciades no arriben ni al 0,06% del total de la superfície però són espais molt valuosos. L'entitat gironina ha reclamat al Departament d'Agricultura que posi fil a l'agulla i que prohibeixi fer tales sense permís en boscos singulars.