El fiscal conclou que l'alcalde de Castellfollit no ha comès cap delicte amb el seu sou

Moisès Coromina es va autoadjudicar una indemnització mensual de 500 euros per a la jubilació

El fiscal ha conclòs que no hi ha indici de malversació de fons públics ni de prevaricació darrere el sou de l'alcalde de Castellfollit de la Roca, Moisès Coromina, i ha arxivat el cas. La fiscalia va obrir d'ofici una investigació quan Moisès Coromina es va autoadjudicar una indemnització mensual de 500 euros per complementar la seva pensió de jubilació.

Els diners sortien de les retribucions que dos regidors de l'equip de govern van renunciar a cobrar i de la partida que percebia el grup municipal de CiU. Un cop acabada la investigació de la Guàrdia Civil, el fiscal conclou que no hi ha responsabilitat penal i apunta que, en tot cas, es tractaria d'un afer que s'hauria d'abordar en la via contenciosa administrativa.

La fiscalia va obrir diligències d'investigació per dos possibles delictes: un de malversació de diners públics i un altre de prevaricació perquè entenia que l'alcalde es podria haver extralimitat en les seves funcions. La fiscalia va actuar d'ofici, arran de les notícies que van sortir als mitjans de comunicació després que l'alcalde de Castellfollit de la Roca, Moisès Coromina, aprovés en el ple de principis d'octubre atribuir-se una "indemnització" de 6.000 euros l'any per complementar la seva pensió de jubilació.


L'alcalde va haver de renunciar al sou d'alcalde quan es va jubilar, perquè no podia cobrar dos salaris públics alhora. Per continuar percebent una retribució per la seva dedicació a l'alcaldia, l'equip de govern va fer valer la seva majoria i va aprovar que percebés 500 euros al mes en forma d'indemnització. Els diners surten del sou de dos dels sis regidors de l'equip de govern que van acceptar deixar de cobrar, dels diners que el grup municipal de Convergència i Unió (CiU) deixava d'ingressar -retallada dràstica de la partida, de 1.200 euros a només 200- i, la resta, de la partida que el pressupost municipal destinava a pagar la Seguretat Social de Coromina.

Al llarg d'aquests mesos, la Guàrdia Civil ha demanar informació a l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca i ha pres declaració a bona part del ple municipal. El fiscal, un cop analitzades les indagacions policials, ha conclòs que no hi ha indici de delicte o, almenys, transcendència penal en l'actuació de l'alcalde. Fonts de la fiscalia han indicat que no hi ha prevaricació perquè Coromina no va actuar amb arbitrarietat i injustícia de forma conscient i també descarta la malversació perquè l'import de la indemnització no afecta les arques municipals, en tractar-se de dos regidors i un grup polític que renuncien a salari de forma voluntària.

La fiscalia considera que, en tot cas, es tractaria d'un afer que s'hauria de tractar al Jutjat contenciós administratiu i no al penal, perquè aquesta indemnització fixa que percep l'alcalde és conseqüència d'una interpretació de la Llei de Bases de Règim Local i que podria no ajustar-se del tot a normativa. Tot i això, caldria que algun grup polític o algú impugnés l'acord de ple a la via contenciosa administrativa.