El mal temps d'aquest estiu redueix el nombre de picades de medusa

Per contra, hi han més rescats de banyistes que incompleixen la bandera vermella

Deixant de banda les primeres setmanes de temporada, les nuvolades i els ruixats de tarda estan marcant l'estiu a les platges de la Costa Brava. Això comporta que hi hagi menys gent parant la tovallola a la sorra i, de retruc, que les assistències que fan els socorristes de la Creu Roja també baixin.

De fet, l'estadística de l'entitat no deixa lloc per al dubte. En comparació amb la temporada passada, en global se n'han fet un 25% menys (passant de les 5.068 del 2013 a les 3.768 d'aquest any). Com sempre, el rànquing d'atencions el continuen encapçalant els talls, les contusions o les fractures (1.904), seguit de les picades de meduses.

Tot i això, però, el mal temps d'aquest juliol ha fet que, d'un any per a l'altre, les assistències per aquestes coïssors hagin caigut en picat. En concret, en un 50%. A principis d'agost del 2013, els tentacles d'aquests invertebrats havien urticat 1.452 banyistes; aquest any, són 748 aquells qui han hagut de ser atesos per picades de medusa.

El responsable de platges de la Creu Roja, Rafa Brossa, explica que els motius d'aquesta davallada s'han d'anar a buscar, de nou, en la climatologia. "Les meduses s'apropen a la sorra quan fa molta calor; i com que les pluges han fet baixar la temperatura del mar, a diferència d'anys anteriors, ara no s'acosten tant", concreta Brossa.

Més rescats de banyistes

Però si bé el mal temps s'ha emportat moltes meduses, per contra també ha tingut una altra conseqüència. Els rescats de banyistes s'han incrementat, en gran part perquè molts han desobeït la prohibició de banyar-se i han entrat a l'aigua tot i que a la sorra hi onegés la bandera vermella.

En concret, des que va començar la temporada i fins a principis d'agost, l'any passat s'havien fet 36 rescats. Ara ja se'n porten 45. Per al coordinador de platges de la Creu Roja, hi ha negligències que són de manual. "Per exemple, ens hem trobat amb gent que, tot i que bufés molt el vent, entrava a l'aigua amb un matalàs inflable i es deixava portar", concreta Rafa Brossa.

Segons el coordinador, això passa perquè encara hi ha turistes que no es prenen seriosament les advertències dels socorristes. Brossa recorda que, a principi de temporada, "quan a les platges hi havia bandera roja, en alguns municipis teníem el suport puntual de la Policia Local o els mossos, i la gent veies que feia més cas". Per al responsable de platges de la Creu Roja, el que cal és que la gent prengui consciència que el socorrista és a peu de sorra per alguna cosa, i que les seves recomanacions i ordres no es poden menystenir.

"És evident que quan s'està de vacances tothom ho vol passar bé, però també cal assegurar-se de no córrer riscos; per això, si a la platja hi ha bandera groga s'ha d'estar alerta, però si és vermella no es pot entrar a l'aigua", subratlla Rafa Brossa.

Aquest estiu, prop d'un centenar de socorristes de l'entitat vigilen diàriament el litoral gironí. En concret, hi ha 26 platges de la Costa Brava on la samarreta que porten llueix el característic emblema de la Creu Roja. Entre d'altres, els socorristes de la Creu Roja vigilen les platges de Roses, Llançà, Begur, Palafrugell o Sant Feliu de Guíxols.