Figueres imposa 23 denúncies per infraccions de l'ordenança de tinença d'animals

Els agents han posat en marxa una nova campanya que ha acabat amb 163 persones identificades

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) fa mesos que treballa perquè els propietaris de gossos o altres animals de companyia coneguin i compleixin la normativa municipal. Des del passat mes de gener el consistori ha posat en marxa una campanya informativa realitzada per un equip d'informadores ambientals, contractades amb una subvenció atorgada pel Servei d'Ocupació de Catalunya.

A més, principis d'abril també va iniciar una altra campanya per promoure la recollida d'excrements de la via pública. En aquest cas, ha repartit un fulletó informatiu i un 'kit' de recollida d'excrements a tots aquells ciutadans que passegen els seus gossos per la via pública.

Durant la darrera campanya, que ha durat quatre dies, els agents de la Guàrdia Urbana de Figueres han detectat 51 infraccions de l'ordenança de tinença d'animals i la normativa sobre gossos perillosos. Unes vulneracions que han derivat en 23 denúncies. Alguns dels propietaris dels animals han estat denunciats per més d'una infracció i quatre de les denúncies interposades estan relacionades amb infraccions de la normativa de gossos perillosos.

Segons ha comunicat el consistori, algunes de les infraccions registrades han estat: no tenir l'animal censat (tal com marca la normativa), no disposar d'assegurança, passejar un gos de raça perillosa sense morrió, portar l'animal deslligat, sense placa censal o sense el xip identificatiu. Els agents també han denunciat alguns veïns de Figueres que no havien recollit les deposicions que els animals havien fet a la via pública o que estaven banyant el gos en una font pública. També han detectat gossos dins d'àrees de joc infantils.

Les sancions aplicables per aquests casos varien en funció de la gravetat de la infracció i poden anar des dels 60 euros - per no censar l'animal- fins als 30.000 euros, en cas de portar un animal potencialment perillós sense llicència. La multa també té en compte fets agreujants, com la reincidència. Per exemple, portar un gos perillós deslligat i sense morrió es considera una infracció greu i la multa oscil·la entre els 300 i els 1.500 euros.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha refermat la voluntat del consistori de mantenir "tolerància zero" amb l'incivisme. "Amb aquests controls especials es busca posar fre als comportaments incívics relacionats amb la tinença d'animals a la via pública, posant èmfasi en la seguretat i en la neteja", ha explicat Felip.