Troben a Colera una àncora romana d'entre els segles II i III aC

També s'ha localitzat una bola de canó del segle XVII

La Costa Brava amaga un ric patrimoni arqueològic de totes les èpoques que, a vegades, es descobreix per casualitat. Això és el que li ha passat a un submarinista que bussejava per la zona de Colera (Alt Empordà) i va descobrir part d'una àncora romana d'entre els segles II i III aC i una bola de canó del segle XVII. Les dues peces es trobaven a uns 20 metres de profunditat, sobre el fons arenós.

Després de donar l'alerta de la troballa, els submarinistes de la Guàrdia Civil i els arqueòlegs del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) han recuperat les dues peces. Ara s'analitzaran al laboratori per datar-les amb més precisió. Les dues peces arqueològiques van descobrir-se per casualitat aquest dilluns.

Qui va fer la troballa va ser un submarinista que bussejava amb el Centre d'Immersió Colera per la zona de la Punta de la Mercè. L'home es trobava a uns 20 metres de profunditat quan, damunt el llit arenós del fons marí, hi va descobrir les dues peces.

Aquella mateixa tarda, des del centre d'immersió es va alertar el grup especial d'activitats subaquàtiques (Geas) de la Guàrdia Civil, que al seu torn es va posar en contacte amb els arqueòlegs del CASC. Ahir, un equip format per tècnics del CASC i especialistes de la Guàrdia Civil van bussejar fins al lloc i van pentinar la zona propera a la troballa, per descartar que no hi haguessin més peces pels voltants.

Com que no se'n va trobar cap més, els submarinistes van agafar les dues restes arqueològiques del fons marí i les van pujar fins a la superfície.

El tros d'àncora romana correspon a un cep de plom amb ànima de fusta. Mesura uns 95 centímetres de llargada per 20 d'amplada i té un pes proper als 40 quilos.

El cep d'àncora no té cap inscripció aparent a primer cop d'ull (caldrà veure-ho més a fons al laboratori). Per això, els arqueòlegs ara dessalinitzaran la peça, la netejaran i comprovaran si té alguna marca en relleu (bé sigui ornamental o bé epigràfica).

Molt ben conservat

D'entrada, i en espera d'una datació més precisa, es creu que es podria haver fabricat entre els segles II i III aC. Segons indiquen els experts, el cep d'àncora es troba molt ben conservat, cosa que suposa que al llarg dels segles els corrents l'han anat cobrint i recobrint de sorra successivament.

Pel què fa a la segona troballa, la bola de canó, els arqueòlegs ja l'han datada amb exactitud. Es tracta d'una peça del segle XVII. El CASC tindrà ara cura de les dues peces arqueològiques.