Els comerciants de Roses surten al carrer en contra el 'top manta'

Denuncien que la venda ambulant il·legal està posant en perill molts negocis

Una cinquantena de comerciants s'han manifestat aquest dimecres al vespre pel passeig marítim de Santa Margarida, a Roses (Alt Empordà), per dir prou als venedors ambulants il·legals que nit rere nit, denuncien, venen productes falsificats "amb total impunitat". El seu president, Ricardo Moraes, assegura que l'única solució per resoldre el problema passa per incrementar la presència policial i que això només serà possible si hi ha "voluntat política".

Moraes apunta que després d'un mes de maig i juny amb poca presència de venedors il·legals, a les nits d'agost són més de 200 els que omplen el passeig "posant en perill molts negocis de segona línia" que veuen impotents com baixen les vendes.

La imatge del passeig marítim de Santa Margarida, a Roses, era aquest dimecres a la nit molt diferent a l'habitual les darreres setmanes. La presència policial coincidint amb la manifestació dels comerciants de Santa Margarida ha obligat les desenes de venedors ambulants il·legals que cada vespre omplen la zona a marxar. De fet, el president dels comerciants, Ricardo Moraes, ha assegurat que aquesta darrera setmana han estat més de 200 els venedors il·legals que han omplert el passeig marítim cada nit "amb total impunitat".


Els comerciants, alguns d'ells molt exaltats durant la manifestació, han reclamat més presència policial a la zona per lluitar contra el 'top manta' que els està" posant contra les cordes". Segons els seus càlculs, cada venedor il·legal guanya uns 100 euros de mitjana cada nit venent productes falsificats, el que al final de l'estiu suposa més de tres milions d'euros de pèrdues per als comerciants de la zona.

Tot i que davant les queixes dels comerciants la presència policial s'ha incrementat les darreres setmanes, els comerciants denuncien "que no n'hi ha prou". Moraes ha explicat que darrerament són sis o set els agents de la policia municipal que es passegen per la zona, però que això és una mesura "insuficient" perquè en veure'ls, els venedors il·legals es retiren a la platja, on no tenen jurisdicció, per després tornar a ocupar el mateix lloc.

Ricardo Moraes ha afegit que més enllà del problema del 'top manta', la zona de Santa Margarida, per estar separada del nucli urbà de Roses, s'està degradant amb la venda de droga i la delinqüència en general. "Si no hi ha més control els problemes es faran cada cop més grans i Santa Margarida es convertirà en el que eren la Rambla de Barcelona fa 20 anys", ha denunciat.

Per últim, Moraes ha reclamat també una major conscienciació dels consumidors per alertar-los del risc de comprar al 'top manta'. En aquest sentit ha afegit que les campanyes en aquest sentit que ha fet l'Ajuntament de Roses no han estat suficient perquè el fenomen continua creixent.