Troben una nova plantació de marihuana en un soterrani al barri de la Font de la Pólvora

Les plantes creixien a la camba d'aïllament d'un dels blocs

Els Mossos d'Esquadra han trobat una plantació de marihuana amagada en un soterrani tapiat durant el tercer operatiu per desconnectar de la llum pisos al barri de la Font de la Pólvora. Les plantes, unes 300, creixien a la cambra d'aïllament que serveix per prevenir humitats i només s'hi podia accedir des d'un forat fet al terra dels baixos.

Qui se n'encarregava de cultivar-les no només havia soldat les reixes exteriors sinó que també les havia tapades amb totxanes i ciment. Durant l'operatiu, centrat en els tres blocs que hi ha al carrer Castanyers, s'han tret els comptadors a 38 dels 48 pisos, que agafaven llum sense pagar-la. També s'han trobat les restes d'una altra plantació dins d'un habitatge.

Reiteració

Nou operatiu policial, i ja en van quatre, per permetre que els tècnics d'Endesa s'emportin comptadors de pisos del barri de la Font de la Pólvora de Girona. Aquest cop, ha tocat el torn a tot el grup d'habitatges -en total, tres blocs- situats de punta a punta del carrer Castanyers.

Des de primera hora del matí, set furgones de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d'Esquadra, una cinquantena d'agents de la unitat i quinze més de seguretat ciutadana han blindat aquesta part del barri per permetre que els tècnics s'emportessin els comptadors d'aquells pisos que defrauden l'electricitat.

En total, això s'ha fet en 38 dels 48 habitatges que sumen els blocs situats als números 1, 2 i 3 del carrer. El sotscap de l'ABP Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Josep Sala, ha explicat que l'operatiu d'aquest dimecres no serà el darrer que es farà al barri, perquè a indicació dels tècnics d'Endesa, s'aniran pentinant tots els edificis (es calcula que fins a un 80% dels pisos de la Font de la Pólvora defrauden llum).

En paral·lel, i com també ja s'ha vingut fent, els Mossos d'Esquadra han aprofitat per inspeccionar els habitatges i comprovar que no hi hagués res il·legal. Els ha sobtat un dels pisos del bloc 1, que triplicava el consum habitual. En entrar-hi, s'han adonat que l'habitatge estava ple d'electrodomèstics de luxe (com un televisor o una nevera d'alta gamma). Ara, faran les comprovacions pertinents per verificar-ne la procedència.

De nou, avui també s'han trobat plantacions de marihuana. Una estava situada en un pis del bloc 2, i tot i que a dins encara hi havia tota la infraestructura de làmpades, ventiladors i tubs -que els agents s'han endut- de les plantes només en quedaven els talls.

A la cambra de ventilació

En el segon cas, els qui s'encarregaven de la plantació s'havien enginyat tot un sistema per amagar-la. Les plantes, unes 300, es trobaven a la cambra de ventilació del bloc 3 (la que es troba just a sota dels baixos dels edificis i que, entre d'altres, serveix per prevenir humitats).

Els Mossos han sospitat que allà s'hi podia amagar alguna cosa en veure que la reixa que donava a la cambra des de l'exterior estava soldada. I no només això, sinó que al darrere hi havia una paret de totxanes. Després d'arrencar la reixa amb una palanca i trencar els totxos amb un mall, al darrere han aparegut totes les plantes.

Posant el cap al forat, els agents han vist que l'única manera d'accedir a la cambra era a través d'un forat fet al terra dels baixos, que donava a una escala. Com que al pis no els ha obert ningú, els agents han demanat una ordre judicial per poder-ne esbotzar la porta i desmantellar el cultiu de droga.

L'inspector Josep Sala ha explicat que aquest és el primer cop que es troben amb un sistema semblant. "Normalment, les plantes es cultiven a l'interior dels pisos; però aquesta és la primera vegada que veiem que es faci servir una cambra d'aïllament per fer-hi créixer la droga", ha dit el sotscap de l'ABP.

A primera hora de la tarda, els agents encara esperaven l'arribada de la comitiva judicial per poder accedir a l'interior del pis. La llarga espera ha donat pas a algun moment de tensió entre els agents de la Brimo i alguns veïns del barri, que s'han enfrontat amb ells retraient-los que haguessin apartat un nen que s'havia apropat als policies.

Quatre pisos, connectats de nou

A més de desconnectar de la llum els pisos del carrer Castanyers, els mossos i els tècnics d'Endesa també han tornat al carrer Roure -on van estar la setmana passada- per veure si algun dels veïns a qui havien tret el comptador s'havia tornat a connectar a la llum de manera fraudulenta. "Ens hem trobat amb quatre pisos que ho havien fet, i ja els hem tornat a desconnectar", ha precisat Sala.