Els activistes contraris a la variant de Bescanó aixequen un fals viaducte

L'acció conscienciarà la ciutadania sobre les conseqüències del projecte

Una vintena d'activistes de la Plataforma alTERnativa141 i de l'Associació de Naturalistes de Girona han participat aquest dissabte en una acció reivindicativa en contra el projecte de la variant de Bescanó. Els participants denuncien que es preveu construir un viaducte de fins a 8 metres d'alçada que passaria pel Pla de Vilanna.

Per mostrar el seu rebuig, els activistes han construït, amb bales de palla, dues columnes de quatre metres d'alçada - la meitat del previst- per visualitzar l'impacte visual que suposarà aquest projecte i conscienciar la ciutadania. Des de la Plataforma alternativa 141 asseguren que intensificaran les mobilitzacions i que preveuen fer noves accions a Salt i Bescanó.

Amb l'ajut d'un tractor de la zona, els activistes han aconseguit aixecar dos columnes de quatre metres cada una, fetes només amb bales de palla. Els pilars volien simbolitzar dos dels pilars del viaducte que es preveu construir en aquesta zona. Des de dalt de les simbòliques columnes han penjat dues pancartes reivindicatives on es podia llegir 'Aquesta variant no és la solució' i 'Vilanna diu prou'.

Els manifestants han realitzat l'acció reivindicativa al costat de la via verda. "Només hem aconseguit arribar als quatre metres i l'alçada real dels pilars que estan projectats és de vuit metres", ha explicat el portaveu de la Plataforma alternativa141, Sergi Nuss.

Els participants han volgut realitzar l'acció en aquest indret, al Pla de Vilanna, perquè és en aquest espai on està previst que s'ubiqui el nus de comunicacions i les rampes d'elevació cap al viaducte sobre el Ter, tal i com es contempla en el projecte de millora de l'N-141e, també conegut com el projecte de la variant de Bescanó. En aquest punt està previst construir un tram de terraplè i un viaducte posterior de 8 metres d'alçada. "Serà més alt que qualsevol de les cases que hi ha a prop", ha comentat el portaveu.

L'acció té com objectiu conscienciar la població sobre el greu impacte visual que suposarà el viaducte i la variant que s'ha projectat. "Es crearà una gran barrera visual i afectarà la fauna i flora de la zona", ha lamentat Nuss. Els activistes han volgut realitzar la mobilització aquest dissabte a una setmana vista de l'inici de la festa major de Bescanó. "Volem alertar la població local i els visitants, volem que cada cop que passin per aquí pensin en això i vegin com els perjudicarà", ha assenyalat.

En aquest sentit, des de la plataforma i l'Associació de Naturalistes de Girona, demanen a la Generalitat que s'estudiïn alternatives del traçat de la variant pel sud del riu Ter que ajudarien a minimitzar els efectes en el medi ambient i el curs fluvial. Aquesta zona està protegida a nivell europeu. "Si la variant es fes pel sud de Bescanó es minimitzaria l'afectació sobre les cases dels veïns de la zona i sobre tot el medi ambient del Pla de Vilanna i d'aquest espai", ha comentat Nuss.

Recentment, la plataforma - a través dels partits polítics que li donen suport: ERC, ICV-EUiA i CUP-AE- ha presentat una proposta de resolució al Parlament on insta al Govern a paralitzar la tramitació del projecte fins que no s'hagin inclòs alternatives reals al recorregut que s'ha proposat. Segons els activistes, el projecte informatiu ha obviat aquest tràmit, un fet que suposa una irregularitat normativa des del punt de vista de l'avaluació de l'impacte ambiental. "No s'han tingut en compte les altres alternatives que tenen menys impacte o recorreguts alternatius", ha criticat el portaveu.

Des de l'entitat asseguren que a partir d'ara intensificaran les accions i actes arreu de la comarca. De moment, ja tenen previst realitzar nous actes a Bescanó i Salt.