Descobreixen una nombrosa col·lecció de joies del neolític a la Draga de Banyoles

En les dues últimes campanyes s'han comptabilitzat 5.340 objectes de diferents mides

El jaciment de la Draga de Banyoles (Pla de l'Estany) continua donant com cada any algunes sorpreses. En la campanya d'aquest estiu, que va començar el 9 de juny i que finalitzarà aquest divendres amb un equip de 70 persones -estudiants i investigadors-, han aparegut nombroses peces d'ornamentació i joies de les primeres comunitats de pagesos i ramaders del neolític ara fa uns 7.200 anys. Son peces fetes a partir de petxines, cargolines i altres materials com ossos.

No és la primera vegada que apareixien aquest tipus de restes en aquest emplaçament però sí que ha sorprès per la concentració. També per un fet "insòlit" i molt rellevant, segons ha destacat aquest dimecres el codirector de les excavacions, Antoni Palomo. "N'hem trobat de diferents fases del procés; peces començades a polir, totalment perforades... que donen una imatge molt clara dels processos que es feien", detalla. La investigació també permetrà conèixer més aspectes de l'ús d'aquests ornaments en funció del prestigi i la posició social dels membres del poblat.

Més de 5.000 peces localitzades en dos anys

Els treballs d'enguany s'han centrat en un sector de 52 metres quadrats, iniciat en anteriors campanyes, que ja s'ha completat i també en un altre d'uns 80 metres quadrats que es continuarà l'any que ve. En aquest primer espai, s'han localitzat 400 pals de fusta de les cabanes del poblat, una xifra que se suma al miler que fins ara s'havien extret. Aquesta dada, segons Palomo, il·lustra la "potència" d'un jaciment que és dels més importants d'Europa. Una altra dada a tenir en compte. En les dues últimes campanyes, s'han comptabilitzat 5.340 peces de diferents mides.

Indicis del primer tèxtil del neolític europeu

Les campanyes es fan durant uns mesos però les investigacions continuen de forma ininterrompuda. Els responsables del jaciment de la Draga confirmen que hi hauria indicis del que podria ser el primer tèxtil del neolític europeu. Un investigador està valorant aquesta possibilitar en observar coincidències amb altres comunitats de l'Amèrica Llatina que també utilitzarien estris similars als localitzats a la Draga. Palomo subratlla que es tracta dels primers indicis que caldrà seguir investigant. Una de les dificultats per demostrar aquest fet és que a dia d'avui el material tèxtil no apareix al jaciment, és "invisible", és a dir, que no s'hauria pogut conservar.

Confirmats quatre anys més d'excavacions

El Departament de Cultura ha confirmat als responsables del jaciment que el finançament per als pròxims quatre anys està garantit. Aquest jaciment compleix justament 25 anys des que unes obres a la zona enjardinada de la Draga van deixar al descobert fragments de ceràmiques, fauna i petxines fa 25 anys. En aquest temps s'han extret 45.700 peces i més de 300.000 restes vegetals. Els experts asseguren tenir material suficient per estudiar en les pròximes dècades però encara queda un 90% del jaciment per excavar. El seu cas s'exposa a tots els fòrums internacionals dedicats al neolític, ja que destaca pel bon estat de conservació de les restes.

El projecte, coordinat des del Museu Comarcal Arqueològic de Banyoles, compta amb la col·laboració de la UAB, el CSIC, el Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Centre d'investigacions Subaquàtiques de Catalunya, així com del Govern i el Ministeri de Ciència i Innovació, que han apostat per aquest projecte i l'han fet créixer.