Més de 180 avisos al 112 i 30 sortides dels Bombers per les fortes tempestes

Els xàfecs més intensos han deixat entre 40 i 60 litres a la Garrotxa i el Gironès

El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 180 avisos fins a les deu de la nit i els Bombers de la Generalitat han fet més de 30 sortides per les fortes tempestes que han escombrat gran part de Catalunya.

Els xàfecs més intensos han deixat entre 40 i 60 litres en nombroses localitats del Maresme -amb crescudes de les rieres d'Arenys i Sant Pol-, l'Anoia, el Barcelonès, el Vallès Occidental, la Garrotxa i el Gironès. La majoria de serveis dels Bombers han estat per petites inundacions de baixos i revisió de carrers i ponts amb tolls d'aigua. L'Ajuntament de Barcelona ha activat el pla d'alerta per inundacions després que una forta tromba ha deixat prop de 25 litres en poca estona en diversos barris.

40 litres en 30 minuts a Olot


Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a l'Observatori Fabra de Barcelona s'han acumulat 22,4 litres en només 30 minuts. La tromba més forta s'ha registrat a Olot on en només mitja hora han caigut uns 40 litres (27 dels quals en 10 minuts). També destaquen els 12 l/m2 en 10 minuts que s'han enregistrat a Artès (Bages). A Hostalets de Pierola (Anoia) s'han enregistrat 20 l/m2 en 30 min i a Castellbisbal (Vallès Occidental) 22,6 l/m2 en 30 min. L'SMC manté la previsió de pluges intenses per aquesta nit i matinada i fins demà dimarts.

Les zones amb més probabilitat de superació del llindar d'intensitat de precipitació de 20 l/m2 en 30 minuts són les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i de Barcelona, sobretot el Tarragonès, Baix Penedès i Garraf. S'afegeixen també com a comarques amb més probabilitat d'afectació les de l'interior de la demarcació de Girona. Les precipitacions sovint aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa. A més, les quantitats de precipitació podran arribar a acumular localment entre 50 i 100 litres en tot l'episodi. A partir de la matinada l'episodi remetrà i només afectarà puntualment les comarques del litoral central.

Onades de 2,5 metres

Pel que fa a l'estat de la mar, es preveu que a partir de la propera matinada i durant tot el dia de demà es puguin registrar onades d'alçada superior als 2,5 metres degut a la incidència del vent de gregal a la costa central i per efecte de la tramuntana al nord de Girona. Caldrà doncs extremar la precaució en el bany i vigilar el color de la bandera (vermell bany prohibit i groc bany amb precaució).

Protecció Civil demana precaució davant les tempestes

Protecció Civil de la Generalitat -que manté en fase d'alerta el pla Inuncat- demana fer seguiment de l'evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir sobretot en el cas de viure a desplaçar-se a l'entorn de rius i rieres i zones inundables en general, i també seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a les eventuals incidències viàries, així com moderar la velocitat en els llocs on plogui amb intensitat.

Igualment cal allunyar-se de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat i, especialment, en els llocs costaners o propers a la costa que reben molta afluència de gent per aquestes dates, evitar deixar vehicles en rieres i zones inundables, poden ser enduts per una crescuda sobtada del cabal, posant en perill la integritat de les persones i dels béns. En el cas que hi hagi tempesta amb aparat elèctric (llamps), cal evitar situar-se sota o a prop de torres de la llum, arbres solitaris i sortir de l'aigua si ens trobem a la platja.

Protecció Civil de la Generalitat també recomana netejar avui mateix els embornals i desguassos i baixants que poden tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes. Un tap de brutícia pot fer que s'inundi un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb un xàfec intens.