Sant Jaume de Llierca intenta esquivar els jutjats per evitar la planta de triatge

El consistori ha demanat una reunió urgent amb el conseller Santi Vila

L'equip de govern de Sant Jaume de Llierca ha mogut l'última fitxa per intentar aturar la construcció de la planta de triatge per la via administrativa. El 9 de juliol van presentar un requeriment previ a la Generalitat perquè retirés l'aprovació definitiva del pla especial, formalitzada el 9 de maig, una decisió que està a mans del conseller Santi Vila i que el consistori veu molt difícil que passi.

És per això que han demanat una reunió urgent amb Vila per evitar la via judicial. Si el 9 de setembre el Govern no ha canviat la seva posició, l'Ajuntament anirà als jutjats per impugnar el pla especial. "L'advocat ens diu que hi ha arguments importants per anul·lar-ho", afirma l'alcalde, Ferran Puig.

L'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, governat per JUNTS-AM, va presentar el 9 de juliol passat un requeriment previ a la Generalitat demanant la retirada de l'aprovació definitiva del pla especial que farà possible la construcció de la planta de triatge projectada pel Consell Comarcal de la Garrotxa. El projecte compta amb el rebuig frontal dels veïns i d'entitats ecologistes que consideren que l'emplaçament escollit ens un terrenys rústics de Can Coma de Baix no són adequats i que tenen arguments sòlids que així ho avalen.

Aquest és l'últim tràmit administratiu que el consistori pot utilitzar per aturar el projecte per la via administrativa. Ara, la Generalitat té fins al 9 de setembre per decidir si finalment tomba l'aprovació definitiva del pla especial que es va fer efectiva el 5 de maig passat i que va sortir publicat al DOGC quatre dies més tard. Abans, la Comissió d'Urbanisme de Catalunya havia donat llum verda al pla especial i només faltava la signatura del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, perquè fos una decisió definitiva.

És per això que el consistori ja ha demanat una reunió urgent amb Vila perquè faci marxa enrere abans del 9 de setembre. L'alcalde, Ferran Puig, però, reconeix que no són optimistes i que tot fa pensar que el Govern es mantindrà ferm amb la seva posició. "Si no han tingut en compte els nostres arguments fins ara, res fa pensar que ara sí que ho faran", ha reconegut aquest dilluns en declaracions a l'ACN. Puig ha lamentat que el conseller digui "haver escoltat l'opinió del territori i que tothom ho vol" quan en realitat, diu, "només han escoltat al Consell Comarcal".

L'Ajuntament ja prepara la via judicial

El consistori feia temps que advertia estar disposat a anar als tribunals per aturar la construcció de la planta de triatge malgrat el cost econòmic que els suposarà per un municipi de 800 habitants. I aquesta és la línia que estan treballant actualment. Segons ha avançat l'alcalde, Ferran Puig, l'advocat que els portarà el cas, Eduard de Ribot, els assegura que "hi ha importants motius per impugnar-ho als jutjats i que s'han tombat plans especials per molt menys". El calendari amb el que treballen és que si el Govern no canvia de posició, l'Ajuntament tindrà fins al 9 de novembre per portar el cas a un tribunal contenciós administratiu.

Segons l'alcalde, se senten amb l'obligació de denunciar el que consideren un seguit d'"il·legalitats" com es el fet que, quatre mesos abans que el Consell Comarcal de la Garrotxa encarregués un estudi tècnic per decidir la millor ubicació de la planta, "el seu president ja havia fet un precontracte amb el propietari dels terrenys". És per això que entenen que hi ha "moltes coses a investigar" més enllà del pla especial.

Els principals arguments en contra dels terrenys escollits

L'Ajuntament insisteix que han estat proactius amb aquest tema i que han ofert una proposta alternativa que és millor i que no s'ha tingut en compte. Cal recordar que el consistori, amb el suport d'entitats ecologistes, alguns partits polítics i sectors econòmics com la pagesia, aposta perquè la planta es faci al polígon Pulitger.

I és que els terrenys escollits pel Consell Comarcal són rústics i es troben
al pla de Can Coma de Baix, una zona apartada dels dos polígons Politger que hi ha actualment i que l'Ajuntament de Sant Jaume no veu bé perquè asseguren que tenen problemes de permeabilitat i que podria afectar als aqüífers i al riu Fluvià. El consistori també veu com a un inconvenient el fet que no hi hagi els accessos necessaris ni estigui connectat amb l'altre polígon, entre d'altres aspectes.

L'equip de govern ha presentat diferents estudis tècnics que avalarien la seva posició contrària als terrenys escollits, com ara l'elaborat per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya que alertava de les pudors de la planta que omplirien de ple la població. Aquesta problemàtica s'afegiria a d'altres d'ambientals, com ara possibles contaminacions a l'aqüífer per la permeabilitat del sòl.

La vulneració de la lleialtat institucional

Entre els arguments que es portaran a la justícia també hi ha el d'haver vulnerat la legislació d'avaluació ambiental, tenint en compte els importants impactes que preveuen que tindrà la planta a l'indret aprovat així com la sobredimensió del projecte. I és que des de l'Ajuntament defensen que la planta serà un 60% més gran del que realment l'Agència de Residus de Catalunya pot decidir que farà falta a partir del 2016. La planta tindrà capacitat per assumir 40.000 tones anuals però els plans de l'agència de residus parlen de necessitar com a molt més de 25.000 tones de tractament anual.

Així mateix també es denunciarà la vulneració del principi de lleialtat institucional que ha de presidir entre les administracions públiques. Això vol dir que s'hauria d'haver tingut en compte l'alternativa proposada per l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, una proposta que va ser "sistemàticament desatesa" pel Consell Comarcal, tal com al·legarà el consistori, tot dient que per això s'han vist forçats a acudir als tribunals per defensar els interessos del municipi.