Alerta per tempestes i mala mar a la Costa Brava

Cap al vespre els xàfecs també afectaran tot el litoral

Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Inuncat per la previsió de tempestes i mala mar durant aquest dilluns. A partir d'aquest migdia i fins a la propera matinada poden caure xàfecs de forta intensitat a tota la meitat nord i est del país, i a partir del vespre les pluges intenses també afectaran tot el litoral, excepte les Terres de l'Ebre.

Aquestes tempestes poden deixar més de vint litres en només mitja hora. Pel que fa a l'estat de la mar, a partir de la propera matinada i durant aquest dimarts les onades podran superar els 2,5 metres d'alçada a la costa central i al nord de Girona.

El subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, ha explicat que l'activació del pla "dona tranquil·litat" de cara a les activitats amb infants i joves que es troben de colònies fent activitats a l'aire lliure perquè els permet estar en contacte directament amb els seus coordinadors, que ja han començat a aplicar mesures de seguretat com limitar les activitats de zones inundables com rius o rieres.

A més de la intensitat de les pluges, Delgado ha advertit també dels efectes de les acumulacions d'aigua que es poden produir ja que és un estiu amb molta precipitació i alguns rius poden anar més carregats de l'habitual.

La previsió meteorològica per aquest dilluns indica que des de primera hora de la tarda es poden donar xàfecs intensos a tota la meitat nord de Catalunya, amb especial incidència a les comarques de Girona, tant de l'interior com del litoral. Els xàfecs podrien superar els vint litres en només mitja hora. A mesura que avanci la tarda i sobretot cap al vespre i de matinada la zona més afectada passarà a ser tot el litoral i prelitoral fins a excepció de les Terres de l'Ebre, essent la part més afectada el litoral central. Les precipitacions poden ser tempestuoses amb gran volum d'aigua. A més, poden venir acompanyada localment de calamarsa.

Pel que fa a l'estat de la mar, es preveu que a partir de la propera matinada i durant tot el dia de demà es puguin registrar onades d'alçada superior als 2,5 metres a causa de la incidència del vent de gregal a la costa central i per efecte de la tramuntana, al nord de Girona.

Protecció Civil ha demanat extremar les precaucions en els cas de fer desplaçaments a l'entorn de rius i rieres i zones inundables en general. També el Servei Català de Trànsit (SCT) demana moderar la velocitat als indrets on plogui amb intensitat.