El Vol Gastronòmic de Girona arrenca amb 800 reserves

L'espai desperta l'interès de periodistes i touroperadors de Xina, Japó, Rússia o Amèrica del Nord

L'estructura rectangular de ferro i vidre ja està instal·lada al cor del Barri Vell, a la cantonada del carrer Santa Clara amb el Pont de Pedra. A partir de dimecres, començarà a funcionar com a espai gastronòmic, on s'oferiran dinars, sopars i demostracions culinàries per a grups reduïts de comensals. Dins el Vol hi ha una taula llarga amb lloc per a divuit persones i un espai de cuina en directe.

La previsió inicial és que el Vol estigui a la ciutat un any i serveixi per donar visibilitat a la gastronomia catalana però posant èmfasi a la de la ciutat de Girona i del conjunt de les comarques gironines. El gerent del Vol, Enric Sucarrats, ha explicat que per ara ja tenen una vintena de cuiners confirmats que afegiran les seves propostes gastronòmiques al nou espai.

El Vol arrenca amb 800 reserves i, segons Sucarrats, ja ha començat a despertar curiositat a nivell internacional perquè tenen grups confirmats de periodistes, touroperadors i experts gastronòmics "d'arreu del món". Japó, Xina, Rússia, Alemanya i Amèrica del Nord i del Sud són les procedències d'alguns d'aquests grups que visitaran Girona i degustaran algun àpat al Vol.

Aquest nou projecte, però, no ha despertat només simpaties. Alguns grups de l'oposició consideren que és elitista perquè només pot acollir divuit comensals. En aquest sentit, Sucarrats ha explicat que també volen que el Vol sigui espai per acollir activitats relacionades amb la gastronomia d'entitat de la ciutat i específica que es faran àpats amb fins benèfics, com un que cuinarà Joan Roca que servirà per recaptar fons per al Banc dels Aliments.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que el Vol és una gran proposta per continuar potenciant la ciutat com a destinació gastronòmica i considera que "els números" avalen que l'aposta pel turisme funciona i que han aconseguit situar Girona en el llistat de destinacions turístiques "de moda".

Últims treballs

Instal·lar el Vol no ha estat senzill i aquest dilluns, a dos dies de l'estrena amb el primer àpat, encara estaven fent "els últims retocs". El Vol Espai Gastronòmic pesa 28 tones i fa 20 metres de llarg, dels quals dotze estan fixats damunt d'una estructura al carrer Santa Clara i els vuit restants queden suspesos damunt el riu Onyar. Amb aquestes dimensions no és d'estranyar que requerí una operació complexa i al mil·límetre per tal de passar l'estructura rectangular fins al seu emplaçament.

L'empresa gironina IXCE ha dissenyat aquest espai singular. Es tracta d'un mòdul rectangular inspirat en el pont de Ferro de Girona (construcció d'Eiffel), tot recobert de vidre que permet veure des de fora el que passa a dins, suspès en part sobre del riu i amb vistes a les cases de l'Onyar.

La fabricació s'ha fet en un polígon industrial de Fornells de la Selva i ha comptat amb la implicació d'enginyers, tècnics i diferents empreses gironines. El mòdul s'ha construït en tres mesos i algunes dificultats tècniques han endarrerit la inauguració uns dies.

El projecte -que neix d'una iniciativa 100% privada i amb una inversió inicial d'uns 400.000 euros- està pensat per ser una plataforma de promoció de la cuina tradicional. No hi haurà cap xef fix sinó que hi aniran passant els cuiners més destacats del territori per cuinar en directe els plats més reconeguts de la cuina gironina. Els clients comparteixen taula i es potencia el que s'anomena 'show cooking', és a dir, la cuina és oberta i els clients poden veure tot el procés.

La idea és que d'aquí a un any aproximadament la instal·lació viatgi a altres ciutats europees per promocionar i donar a conèixer la gastronomia catalana.