El concurs de focs de Blanes ha aplegat mig milió de persones

L'any vinent volen ampliar de quatre a cinc els dies de l'esdeveniment

Més de mig milió de persones han assistit durant els darrers quatre dies al 44è Concurs Internacional de Focs de Blanes, l'estrella de la Festa Major del poble. El primer dia, més de 100.000 persones es van reunir a la platja del municipi per admirar els colors de la pirotècnia Tomás de Castelló, guanyadora tres cops del famós concurs. Dissabte una avaria informàtica va afectar la pirotècnia Zaragozana, que va haver de llançar els coets manualment.

L'alcalde, Josep Marigó, ha explicat que l'ocupació hotelera durant aquests dies ha rondat el ple i ha assegurat que de cara a l'any vinent es vol ampliar de quatre a cinc el nombre de dies que dura el concurs. Marigó ha explicat que es tracta d'una xifra similar a la dels anys anteriors.

En aquest sentit, el batlle ha ressaltat que el concurs de focs d'artifici ja està reconegut internacionalment i que es tracta d'un dels esdeveniments municipals més importants de l'any. Per això, ha explicat que cal tenir present el vessant econòmic que suposa el certamen. "De mica en mica l'ajuntament ha de fer l'esforç d'anar recuperant els dies que acostumava a tenir aquest esdeveniment, abans eren set dies", ha recordat l'alcalde.

Durant els darrers anys, a causa de la crisi econòmica, el consistori va haver d'anar retallant el nombre de dies del concurs passant de set a sis i, posteriorment, a quatre. "Tant de bo l'any vinent puguem tenir un dia més perquè el concurs suposa una revifalla econòmica per a la ciutat", ha assegurat. I és que durant aquest mes de juliol i, sobretot els darrers dies, les xifres d'ocupació a hotels, càmpings i cases rurals del municipi s'ha enfilat pels núvols. "Hi ha un gran nombre d'hotels que han fet el ple i, com a anècdota, alguns dels veïns que oferien begudes i menjar a les parades instal·lades han hagut d'anar a comprar de nou aquest diumenge perquè se'ls havia esgotat tot el que tenien", ha explicat tot rient.

L'únic esdeveniment que ha enfosquit l'èxit aconseguit en aquesta edició ha estat l'avaria informàtica en el sistema de comandament informàtic que va patir aquest dissabte la pirotècnia Zaragozana. Aquest sistema permet programar les seqüències de llançament dels diferents focs i trams de l'espectacle. Davant d'aquest imprevist, el grup va haver de fer-ho manualment, cosa que va deslluir el seu espectacle.

Precisament, dissabte va ser el de més afluència de visitants, hi van assistir 250.000 espectadors. En principi, la Comissió Tècnica del Concurs de Focs estudiarà el cas i decidirà si s'imposen sancions a la pirotècnica Zaragozana. "S'ha de valorar si es tracta d'una cosa fortuïta o si s'hauria pogut prevenir, està clar però que les coses poden fallar qualsevol dia, quan menys t'ho esperes", ha comentat Marigó.

Enguany, el 44è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava - que ha abaixat el teló aquest diumenge a la nit- ha comptat amb un pressupost de 104.000 euros, dels quals 76.000 són per a les empreses pirotècnies que reben 19.000 euros per disparar els seus castells de pólvora cada nit. La resta del pressupost es destina a cobrir les despeses d'organització, entre elles els 6.000 euros en metàl·lic que s'entrega a la formació que guanya el primer premi. Els guanyadors d'aquest any es donaran a conèixer aquest dimarts.