Saltar en paracaigudes disfressat de mico per aconseguir 5.000 euros

La Fundació Mona espera aconseguir així diners per renovar el material veterinari

La Fundació Mona, que treballa per a la recuperació i rehabilitació de primats, s'ha empescat una fórmula original per aconseguir fons. Necessiten reunir uns 5.000 euros per renovar el material veterinari que tenen obsolet i poder realitzar les revisions mèdiques anuals als tretze ximpanzés i quatre macacos que hi ha al centre.

La fórmula que han trobat és sorprenent i mai abans s'havia realitzat a Espanya. La fundació proposa tirar-se en paracaigudes, vestit de primat, des d'Empuriabrava. Cada salt costa 500 euros i així esperen recollir els diners necessaris. Aquells que no s'atreveixin a fer el pas també poden col·laborar donat suport des de terra durant l'acte que es farà el 26 de setembre.

Actualment, la Fundació Mona s'encarrega i cuida tretze ximpanzés i quatre macacos. L'entitat fa catorze anys que treballa cuidant i rehabilitant primats introduïts a Espanya de forma il·legal o que eren utilitzats en circs o com a atraccions turístiques. L'associació està situada a Riudellots de la Selva, a la comarca de la Selva, i va néixer amb la voluntat de ser autosuficient i no necessitar subvencions de les administracions.


Amb aquest esperit, la Fundació Mona ja ha anat realitzant - durant els darrers anys- diverses campanyes per recollir fons com, per exemple, la iniciativa 'MONASUPPORT'. Ara, necessiten uns 5.000 euros per poder renovar el material veterinari que tenen obsolet i cobrir les revisions mèdiques anuals que han de realitzar als primats.

Per això, han decidit tirar endavant la iniciativa 'Salta amb Mona' que es realitzarà el proper 26 de setembre a Empuriabrava. Es tracta de tirar-se en paracaigudes, disfressats de micos. Cada salt costa 500 euros - cobreix la disfressa i el salt- i una part de la resta dels diners anirà destinada a la Fundació Mona. Des de l'entitat subratllen que la iniciativa està pensada per totes aquelles persones que vulguin provar l'experiència de volar i, al mateix temps, vulguin fer-ho donant suport a una "causa justa".

"Cada persona pot pagar-ho de la seva butxaca, o fer-ho obrint un compte a 'www.migranodearena.org/es/crea-tu-reto/' on tothom qui vulgui podrà donar donacions perquè es pugui fer el salt", ha explicat la corresponsable del departament de rescat i rehabilitació de primats del centre, Cristina Valsera.

Paral·lelament, també saltaran els cuidadors del centre i, si arriben a 5.000 euros recollits, l'organització ja ha dit que també farà saltar a la directora de la Fundació Mona, l'Olga Feliu. "Per la salut i benestar dels nostres primats, es fa el que calgui", ha comentat Valsera.

Aquells que no s'atreveixin a saltar també poden col·laborar en la iniciativa lliurant els seus donatius o donant suport a l'esdeveniment , des de terra. "Aquesta mena d'esdeveniments, anomenats 'Charity Events' són molt habituals a Anglaterra però no se n'havia fet cap de similar a Catalunya o Espanya", ha explicat Valsera.

10.000 visitants a la Fundació Mona

Segons les xifres aportades per l'entitat sense ànim de lucre, cada ximpanzé que hi ha el centre suposa un cost de 6.000 euros cada any. L'entitat també aconsegueix mantenir-se gràcies a les visites guiades que fan al centre de primats, la recerca en aquest àmbit com per exemple amb el Màster en Primatologia que han creat amb la Universitat de Girona i les col·laboracions que realitzen amb altres associacions i centres educatius. L'any passat unes 10.000 persones van visitar el centre de primats, unes xifres molt similars a les de l'any anterior.

"Aquest 2014 ja hem notat un augment de l'afluència de visitants perquè hem apostat per renovar el departament educatiu i tenim més visites d'escoles i centres educatius", ha conclòs. A més, cada sis mesos comptem amb un nou equip de voluntaris que treballen desinteressadament per mantenir les instal·lacions.