Els sis consellers d'ERC al Consell Comarcal de la Selva formalitzen la seva renúncia

Deixen CiU en minoria a l'ens

Ja és oficial. El cas Manga ha acabat trencant el pacte de govern entre CiU i ERC al Consell Comarcal de la Selva. L'escàndol de corrupció per adjudicacions fraudulentes que va esclatar el febrer del 2013 i es va saldar amb nou detinguts, quatre d'ells a les comarques gironines, deixa CIU en minoria a l'ens després de la renúncia al càrrec dels sis consellers d'ERC a l'equip de govern.

La decisió de trencar el pacte la va adoptar el passat dimarts l'Executiva Comarcal d'ERC. Els sis membres que aquest divendres han formalitzat la seva renúncia al càrrec són el regidor de Vidreres, Eduard Adrobau, l'alcalde de Riells, Josep Maria Bagot, la regidora de Vilobí, Marta Contreras, el regidor de Sant Hilari, Joan Garriga, la regidora de Caldes, Isabel Lozano, i el regidor de Lloret, Jordi Orobitg.

Segons el portaveu dels republicans, Jordi Orobitg, amb la sortida de l'equip de govern han volgut "ser congruents" amb el que han defensat des de que el cas de corrupció es va destapar, és a dir, que es prenguessin les mesures necessàries per "restablir la credibilitat de l'ens".

Orobitg ha recordat que a mesura que s'han anat coneixent els detalls de la trama, ERC ha demanat en reiterades ocasions al seu soci de govern que prengués mesures per "depurar responsabilitats" en relació als funcionaris implicats i, especialment, el gerent ja que es tracta d'un càrrec de confiança que, a més, "és la pedra angular i el referent màxim de gestió. En aquest sentit, el portaveu republicà ha lamentat que tot i que s'hi van comprometre en el sí del govern, aquestes mesures no s'han pres, el que els ha obligat a passar a l'oposició.

Sense entrar a valorar l'actuació de l'actual president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, el portaveu d'ERC ha recordat que a banda de les mesures adoptades un cop es va conèixer el cas de corrupció, com ara el relleu al capdavant del Consell, "no se n'han pres gaires més" tot i que Balliu va reconèixer a la Junta de Portaveus del passat 26 de juny "que no eren suficients" i que en un termini de dues setmanes se'n pendrien de noves, cosa que no s'ha fet. "Des de el seu punt de vista, i és respectable, mentre no hi hagi imputació formal no pensa adoptar cap decisió", ha assenyalat per afegir que "és el seu criteri, no el nostre".

Per últim, Orobitg ha assegurat que passen a l'oposició amb la voluntat "de seguir treballant pels interessos dels ciutadans de la comarca" i restituir la credibilitat del Consell, i ha alertat a la resta de grups a l'oposició "que no esperin ni un xec en blanc ni que anem amb el ganivet a la boca" per fer fora CIU quan el paper que han jugat fins ara "no ha estat el que els corresponia" deixant la "pressió moral i resolutòria" en mans d'un partit com ERC que estava a l'equip de govern.

CiU ho considera un error

Un cop formalitzada la renúncia dels sis consellers d'ERC al Consell Comarcal de la Selva, en un comunicat, CIU ha lamentat que els republicans hagin "trencat l'acord de govern subscrit en les darreres eleccions". La federació nacionalista afegeix que "és un greu error que ERC deixi el Govern del Consell a només nou mesos d'acabar la legislatura" en un moment com l'actual, afegeix, en el que estar al capdavant d'aquesta institució "significa un esforç personal i polític". El comunicat també recorda que hi ha un procés judicial obert pel cas Manga i que s'han pres totes les mesures pactades en el seu moment amb ERC, entre les que no hi havia el cessament del gerent de l'ens.

En el comunicat, CiU recorda que després dels fets del passat 14 de febrer de 2013, quan va tenir lloc un registre de la seu del Consell Comarcal per efectius de l'Agència de Vigilància duanera, es varen dur a terme les mesures que es van acordar amb ERC. A més, afegeix, "les mesures proposades per part del grup d'ERC sempre han estat portades a terme per part de l'equip de govern i comunicades en tot moment als portaveus dels diferents grups polítics".

En relació a la imputació dels treballadors, el comunicat recorda que "hi ha un procés judicial obert per aquest cas i que en tot moment s'han pres les mesures pactades fins aleshores". Pel que fa al cas concret del gerent de l'ens, Joan Burjachs, CIU apunta que en el moment que es redactar el nou pacte de govern arran l'esclat del cas Manga, el mes de març de 2013, ERC "va acceptar mantenir el gerent en les seves funcions" a l'espera del que dictaminés la justícia.

Per últim, la federació nacionalista assegura que en tot moment el grup de CiU al Consell Comarcal ha mantingut el d'ERC "informat de tot i ha tingut el coneixement de la situació en tot moment".