Més de 100.000 persones contemplen el concurs dels focs de Blanes

La pirotècnia Tomás de Castelló ha estat l'encarregada d'inaugurar el certamen

Una de les referències de l'estiu a les comarques gironines, el Concurs Internacional de Focs d'Artifici de Blanes, ha començat aquest dijous a la nit amb 'el dispar' de la pirotècnia Tomás de Castelló de la Plana, guanyadora tres cops del concurs.

Les més de 100.000 persones que han abarrotat un any més la platja i el Passeig Marítim de Blanes han gaudit d'un espectacle "potent, ple de llum i color", com l'ha definit l'alcalde de Blanes, Josep Marigó. Només la manca de vent, que ha concentrat molt de fum a la zona de llançament, i una certa "manca de ritme" de l'espectacle, segons els entesos, han posat algun però a la nit.

L'espectacle d'aquest dijous és el tret de sortida d'un concurs que s'allargarà fins diumenge i on es podran veure les propostes de la granadina Angustias Pérez, guanyadora de l'any passat; la Pirotècnia Zaragozana, que ja va actuar en l'edició anterior; i la pirotècnia eslovena Privatex, que tancarà el concurs diumenge.

Una de les principals novetats de l'edició d'aquest any del Concurs Internacional de Focs, és que es recupera el jurat popular i per tant s'obrirà al públic. El veredicte s'emetrà entre els vuit membres de la Comissió Tècnica i dels 40 membres del Jurat Popular, dels quals dotze s'escolliran entre totes aquelles persones que hagin sol·licitat formar-ne part.

L'Alcalde de Blanes ha destacat que tot i la gran concentració de gent, la nit ha transcorregut sense incidents remarcables. De fet, el pla de seguretat i emergències, escollit per Interior com el model a seguir i en el que han participat més de 100 efectius entre Mossos d'Esquadra, Bombers, Policia Local, Guàrdia Civil i serveis mèdics, ha funcionat a la perfecció sense que s'hagi produït cap mena d'incident més enllà de petites actuacions "pròpies de zones amb molta concentració de gent", com ha puntualitzat Marigó.

Aquesta és la tercera edició en què els focs duraran quatre dies en comptes de sis com es venia fent fins fa dos anys, moment en què l'Ajuntament va decidir reduir el format, el pressupost i els premis. Enguany tot es manté com l'any passat. Amb un pressupost total de 101.000 euros, el consistori abonarà a cada pirotècnia participant un import màxim de 19.000 euros. El premi per al primer classificat serà de 6.000 euros, la invitació per participar en el concurs de l'any vinent i la participació en les Fires de Girona, per un import de 12.500 euros. Enguany s'han rebut 10 peticions per concursar.