Troben un cap de lleó de marbre del segle I al 68è Curs d'Arqueologia d'Empúries

Un any més, les excavacions s'han centrat en tres sectors de la Insula 30

Un any més, i ja en van 68, joves arqueòlegs d'universitats espanyoles i italianes han treballat durant tres setmanes al jaciment d'Empúries, a l'Escala, en el Curs d'Arqueologia. Aquest dijous, un dia abans que finalitzi, s'han fet públics els resultats de les excavacions .

Segons ha explicat Marta Santos, coordinadora del MAC-Empúries, les excavacions, que han estat un any més "molt interessants", s'han centrat per tercer any consecutiu al sector anomenat Insula 30, l'illa d'edificacions que es troba entre els dos carrers principals de la ciutat romana i on es troben les termes públiques. L'excavació en tot aquests sector ha mostrat una complexa successió de reformes del segle I aC al segle III dC que donen molta informació sobre l'evolució i els diferents usos d'aquesta zona.

Marta Santos ha recordat que l'objectiu prioritari del curs és formar els estudiants, però que tot i així, les excavacions finalitzaran amb uns bons resultats, molt similars als de l'any passat. La peça més interessant, ha estat l'escultura romana del cap d'un lleó realitzada en marbre blanc. Es tracta d'una escultura decorativa que va pertànyer a la ornamentació del suport d'una taula (trapezòfor). Santos ha explicat que la peça no es originaria de la ciutat, i que s'ha trobat en el farciment constructiu per anivellar un dels locals de la zona excavada. La seva cronologia estaria al voltant del segle I dC.

Altres troballes han estat les habituals de tota excavació a la zona com són diverses monedes, entres elles una dracma de plata de la ciutat grega, que ha sorprès els arqueòlegs al trobar-la en els nivells romans. També s'han recuperat diversos útils fabricats amb os, com ara agulles o 'styli' per escriure sobre les taules de cera, així com altres monedes i objectes decoratius de bronze i ceràmica.

En el decurs de l'excavació s'han documentat també diferents nivells dels locals o 'tabernaes' situades al sector meridional de la zona d'excavació, l'Insula 30, així com també restes constructives relacionades amb una casa o domus d'atri, que havia ocupat abans aquest lloc de la ciutat durant el segle I dC, de la qual s'han localitzat sectors d'hàbitat i cambres de servei.