Urbanisme aprova la subestació d'Endesa que penja de la MAT després del canvi de traçat

La comissió aprova definitivament la requalificació dels terrenys que proposa Vidreres

Urbanisme ha donat llum verda a la subestació d'Endesa de Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) que penja de la MAT i que s'ha d'aixecar a tocar de l'estació conversora. La comissió del març va obligar a refer el projecte per incloure un canvi de traçat i tornar-lo a sotmetre a informació pública.

Un cop fet això i després de no rebre al·legacions, la Comissió d'Urbanisme de Girona (CUG) ha fet l'aprovació provisional a l'espera que el conseller de Territori i Sostenibilitat l'aprovi definitivament. La comissió d'aquest dimarts també ha aprovat definitivament la requalificació dels terrenys que proposa l'Ajuntament de Vidreres per donar compliment a la sentència que obliga a tirar enrere el polígon.

La subestació d'Endesa que ha de rebre l'energia dels 400 kV i distribuir-la a les llars de l'Alt Empordà torna a caminar. Després que Urbanisme obligués a modificar part d'una línia de 132 kV que hi va a parar provinent de Serinyà, aquest dimarts han aprovat provisionalment el projecte després de complir el termini a exposició pública, durant el qual no ha rebut cap al·legació. El cap de servei d'Urbanisme a Girona, Jordi Domènech, ha concretat que ara només falta que el conseller de Territori i Sostenbilitat, Santi Vila, l'aprovi definitivament.

El problema era que el tram de la línia que connectava amb la subestació d'Endesa passava massa a tocar del nucli de Vilamorell, que forma part del municipi de Borrassà. Per això, l'ajuntament i un grup de veïns van presentar al·legacions -que es van estimar- reclamant que s'apartés del nucli. Segons ha explicat Domènech, s'ha tirat endavant un dels traçats alternatius que proposaven, que no té cap objecció.

La subestació és una de les peces que forma part de tot el complex que es trobarà a Santa Llogaia, on també hi haurà una altra subestació de Red Eléctrica (on anirà a parar la MAT), la conversora que encetarà la interconnexió i la d'Adif, que ha de subministrar energia al TAV.

Vidreres, compliment de sentència

La comissió d'aquest dimarts ha aprovat definitivament a la proposta urbanística de l'Ajuntament de Vidreres per donar compliment a una sentència del Tribunal Suprem que tombava un polígon industrial previst en terrenys potencialment inundables. Aquesta proposta també va passar ja per una comissió anterior -la del mes de maig- que va suspendre la tramitació demanant que argumentessin més el motiu pel qual es decantaven per requalificar els terrenys com a sòl no urbanitzable.

"L'ajuntament ho ha fet", ha explicat el cap de servei d'Urbanisme que afegeix que, per això, han aprovat definitivament la proposta.

Domènech ha explicat que l'alternativa escollida també inclou dos sectors propers, que ja estan consolidats i on hi ha naus industrials. "Tot i estar consolidats, tenen mancances d'accessibilitat i comunicació rodada", ha explicat Domènech que diu que, per això, en un futur es podria preveure un "ajust o ampliació" d'aquests sectors per solucionar els problemes. "Això no té res a veure amb la sentència", ha matisat Domènech.

Nestlé i POUM

La comissió també ha vist amb bons ulls la modificació urbanística que permetrà que l'empresa Nestlé pugui aixecar una torre de 50 metres per tenir una nova línia de cafè soluble per atomització. Actualment, l'empresa ja té una torre de 30 metres però, dins en el projecte d'ampliació, li cal aixecar una nova torre per a l'assecat de cafè. Domènech ha explicat que la proposta compta amb un estudi paisatgístic per minimitzar l'impacte en l'entorn.

Urbanisme també ha donat llum verda als avanços dels POUM de Sant Andreu Salou i Crespià. El primer descarta la construcció de nous habitatges però preveu que es puguin dividir els existents per donar cabuda a descendents. El segon, el de Crespià, reconsidera els creixements urbanístics perquè no ha tingut cap creixement des dels anys 90. Ara, preveuen un creixement compacte al nucli en unes 2,4 hectàrees. La comissió ha aprovat definitivament el POUM de Vall-llobrega.