Un total de 57 obres opten als Premis Literaris de Girona

S'hi han presentat 28 menys que en la passada edició

Un total de 57 obres opten a endur-se algun dels Premis Literaris de Girona. Enguany la participació ha estat menor que fa un any, quan es van presentar 85 originals per a les categories de novel·la, poesia, assaig i literatura infantil. Els premis es lliuraran el proper 18 de setembre a l'Auditori de Girona i s'aprofitarà per recordar el capellà i filòleg gironí Modest Prats, que fou un dels impulsors dels premis i també va formar part del jurat.

Els premis mantenen la dotació, després que l'any passat el principal guardó -el Prudenci Bertrana de novel·la- s'hagués de reduir dels 42.000 als 30.000 euros per garantir la continuïtat dels premis. La participació als Premis Literaris de Girona ha caigut respecte l'any passat. Un cop tancat el termini de presentació d'obres, la Fundació Prudenci Bertrana ha donat a conèixer el nombre de treballs que han rebut i que opten a cadascuna de les categories.

De les 57 obres que s'han presentat en total, 32 opten al 47è Premis Prudenci Bertrana de novel·la (36 al 2013), 11 al Premi Miquel de Palol de poesia (25 al 2013), 7 al 35è Premi Carles Rahola d'assaig (16 al 2013) i 7 al 29è Premi Ramon Muntaner de literatura infantil (8 al 2013). Dins el recompte no hi ha el Premi Lletra a la millor iniciativa digital, perquè es poden entregar treballs fins el 5 de setembre, ni tampoc el premi per votació popular a lletres de cançó, el Cerverí de Girona. 

El president de la Fundació Prudenci Bertrana, Esteve Vilanova, considera que aquesta davallada en la participació no és negativa per als premis i que hi haurà una "bona anyada". Segons Vilanova, més enllà de la quantitat el que interessa als organitzadors dels guardons és que les obres presentades siguin de qualitat. En aquest sentit, Vilanova ha recordat que l'exigència del jurat sempre ha estat alta i que no han dubtat en deixar deserts alguns premis si consideraven que no reunien el nivell exigible. "El més important és que els premis que publiquem es venen bé i que els guardons serveixen per donar-los a conèixer", ha destacat. 

L'any passat, l'organització va haver de reduir la quantia del principal premi, el Prudenci Bertrana de novel·la, de 42.000 a 30.000 euros per garantir la continuïtat dels guardons. Vilanova ha explicat que aquest any es mantenen totes les quanties i que ja pensen en organitzar el 50è aniversari dels premis d'aquí a tres anys. "Quan van començar els premis havien de superar problemes polítics i ara podríem dir que el que més ens costa és el tema econòmic", ha reconegut el president de la fundació, que es mostra però optimista i assegura que "la festa està consolidada". 

Com ja es ve fent fa tres edicions, els Premis Literaris de Girona col·laboren amb el Banc dels Aliments posant una urna el dia de la gala perquè els assistents puguin fer donacions. L'any passat es la recaptació va permetre comprar 5.000 litres de llet. 

En record de Modest Prats

El 30 de març d'aquest any moria als 77 anys el capellà i filòleg gironí Modest Prats. Entre d'altres aportacions a les lletres catalanes, Prats va ser un dels impulsors dels premis i també en fou jurat. 

Per això, durant l'entrega de premis -que es farà el 18 de setembre a l'Auditori de Girona- es retrà un homenatge a la seva figura. "Crec que és de justícia perquè va ser una de les persones que quan els premis estaven amenaçats pel moment polític va mantenir el timó ferm, i això ens ha permès arribar fins on som avui", ha destacat Vilanova.