El Festival de Peralada, testimoni de l'amor per carta entre Depardieu i Aimée

El festival empordanès estrena en exclusiva a l'estat espanyol 'Love letters'

El Festival Castell de Peralada ha estat testimoni aquest dissabte de "l'amor per carta" entre Gérard Depardieu i Anouk Aimée. Les dues grans figures del teatre i cinema francès han posat cara i veu als protagonistes de l'obra de l'autor nord-americà Albert Ramsdell Gurney, 'Love letters', finalista al premi Pulitzer de teatre.

Els artistes han arrencat aplaudiments i també rialles al públic de Peralada. Un èxit que se suma a les bones crítiques -i gran afluència d'espectadors-, que van atreure a París o Brussel·les. Aquesta ha estat la primera i única actuació que realitzaran a tot l'estat espanyol. Una gran aposta que ha comptat amb una escenografia senzilla però contundent. Gerárd Depardieu i Anouk Aimée asseguts, davant d'una taula llisa amb l'únic acompanyament d'uns papers - simbolitzant les cartes i postals que s'enviaven els dos protagonistes de l'obra- i una gerra plena d'aigua i gots.

Aquests eren els únics elements d'escenografia que han acompanyat els dos artistes durant aquesta nit al Festival de Peralada. Això, i un gran focus que els il·luminava i ajudava a focalitzar l'atenció en els petits detalls com moviments de les mans, del cos o postures que els dos grans intèrprets utilitzaven per rememorar les vivències dels protagonistes de l'obra.

'Love letters' d'Albert Ramsdell Gurney es va estrenar el 4 de novembre de 1988 al Long Theater de New Haven, a Connecticut. La coneguda peça teatral narra les esperances, els somnis, ambicions i decepcions que vertebren dues vides separades. Un missatge que han sabut transmetre els artistes. L'obra explica com dos personatges, l'Andy i la Melissa, mantenen una relació d'amor de 50 anys només mitjançant cartes i postals. Des de la infantesa fins a la mort, els espectadors han pogut seguir el camí dels dos amants.

Depardieu ha arrencat riures i aplaudiments amb la seva interpretació de l'Andy, un home ric, frívol que pateix depressions però que té èxit a la vida. Al mateix temps, el personatge de l'Andy està boig per Melissa però ella a cada carta el ridiculitza tot demostrant-li que tampoc no podria viure sense ell. No obstant això, la història - que juga amb la comèdia- té un final dur. Els dos amants no es coneixen mai perquè Melissa mor.

D'aquesta manera, el Festival Castell de Peralada ha volgut fer un salt cap al teatre internacional amb una gran exclusiva que ha atret unes 900 persones. Aquest ha estat el primer i únic cop que els ciutadans han pogut veure aquesta peça teatral ja que els artistes no representaran l'espectacle en cap altre indret de l'estat espanyol. El punt distintiu de l'obra és que els actors no han hagut ni de memoritzar el text ni tampoc fer llargs assajos. Simplement llegir en veu alta les cartes. A més, tant Depardieu com Aimée - en la pell de l'Andy i la Melissa- no es miren fins al final de l'obra, quan la protagonista llegeix l'última carta.

Tot i que són molts els rostres que han servit els dos personatges de 'Love letters', Depardieu i Aimée han sabut atrapar el públic. L'espectacle de 70 minuts de durada ha tingut una ocupació del 90%, d'un aforament de 1.100 persones. Un 30% d'elles eren veïns de França. L'organització del festival ha decidit adaptar l'espai reduint part de l'aforament al servei de l'obra. L'obra ha finalitzat amb els espectadors dempeus aplaudint fervorosament mentre els artistes rebien un ram de flors.

La gran majoria dels assistents han assegurat que havien vingut al Festival de Peralada només per veure de més a prop a Depardieu, un actor que han titllat de "fabulós" i "fantàstic". Gran part d'ells han assegurat que no els importava tota la polèmica que ha envoltat últimament l'actor amb el canvi de nacionalitat francesa a russa i han destacat el seu gran paper dins de l'obra i la bona sintonia que s'ha mostrat entre ell i Aimée.