Marxa la calor i arriben les tempestes

Les temperatures baixaran i les pluges intenses afectaran diumenge al nord i est del país

La calor d'aquests darreres dies donarà pas a un episodi de tempestes que de cara a diumenge. Segons indica el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dissabte la temperatura baixarà lleugerament, especialment la màxima, i diumenge arribaran les tempestes, que afectaran al nord i est del país, on es podran acumular vint litres en només mitja hora.

Les pluges intenses es concentraran a la franja entre les dues del migdia i les vuit del vespre, tot i que començaran abans des del Ripollès i cap a la serralada Transversal i s'allargaran fins a de la matinada de dilluns a les comarques de la costa de Barcelona i també de Girona. El Servei Meteorològic de Catalunya informa que aquest divendres la temperatura màxima pujarà lleugerament en general, tot i que la zona on es notarà més aquest augment serà l'extrem nord-est.

Es preveuen màximes que se situaran entre els 27 i 32 graus al litoral, entre els 29 i 34 al Pirineu i al prelitoral, i entre 32 i 37 graus al Prepirineu, a la depressió Central i a l'extrem nord-est del país. Dominarà l'ambient assolellat, tot i que hi haurà el pas de núvols que no es descarta que deixin algun ruixat a punts de la meitat oest.

Per aquest dissabte es preveu una jornada assolellada en general, amb alguns núvols baixos al litoral i núvols prims a la resta, així com la formació d'algunes nuvolades de tarda al Pirineu Occidental on és probable que hi caigui algun ruixat. La temperatura baixarà lleugerament, especialment la màxima.

Diumenge arriba una pertorbació que donarà lloc a un augment de la nuvolositat i a precipitacions en forma de xàfecs i tempestes que afectaran la meitat nord i est del país, especialment a la tarda. A més, a la meitat est podran ser fortes i anar acompanyades de calamarsa o pedra. A ponent i al sud de Catalunya no es preveuen pluges. La temperatura encara baixarà una mica més i s'enfortirà el vent del nord a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre.

Davant d'aquesta predicció, el Servei Meteorològic ha activat avisos risc de calor per divendres i d'intensitat de pluja per diumenge. També, Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Inuncat arran de les tempestes previstes per diumenge.

La predicció a mitjà termini indica un nou augment de la temperatura i estabilitat atmosfèrica de cara a la setmana vinent.