La protecció de l'Estany de Banyoles serà consensuat amb el territori

El Govern obrirà un procés de consulta

La comissió de Territori i Sostenibilitat ha aprovat aquest dimecres instar el Govern perquè obri un procés de consulta amb el territori per definir una figura de protecció adient a la zona lacustre de l'Estany de Banyoles com a "pas previ o complementari de protecció i mentre no es produeixi la declaració definitiva de Parc Natural". La proposta de resolució presentada per ICV s'ha aprovat per unanimitat amb una esmena de CiU.

Els ecosocialistes fan una valoració positiva de l'acord, que vol donar resposta a una reivindicació del territori de fa anys i que arriba després que el Govern anunciés per abans del 2017 la creació de tres nous parcs naturals, sense incloure el de Banyoles.

La proposta de resolució, aprovada per unanimitat a la comissió de Territori i Sostenibilitat, insta a reobrir el debat de la declaració del Parc Natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles i a treballar pel consens dels municipis, la població i les entitats del territori que porten anys reclamant-ho.

El diputat d'ICV Marc Vidal ha subratllat la necessitat de protegir "convenientment i d'una vegada per totes" aquest entorn natural per tal de "comptabilitzar tots els seus usos i no només l'esportiu com succeeix ara". La formació assegura que no "renunciaran" a la declaració del parc natural de tota la conca lacustre, tot i la figura de Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) que defensa el Govern i que és menys restrictiva que la de parc natural. Al seu entendre, no es pot fer marxa enrere a la declaració del parc perquè afavorirà l'"ús econòmic i social compatible amb la protecció ambiental".

Per la seva banda, el regidor d'ICV de Banyoles i responsable de l'àmbit de Territori i Sostenibilitat de la formació a les comarques gironines, Joan Luengo, ha subratllat la importància de treballar perquè el parc pugui ser una realitat ja i no pas a partir del 2017. En aquest sentit, s'ha posat a disposició del Govern per promoure i organitzar el procés participatiu per fer-ho possible.

CiU ha valorat positivament aquest acord que permetrà obrir un procés participatiu amb la ciutadania i les entitats del territori. La diputada de la formació Dolors Rovirola ha subratllat que l'Estany de Banyoles i la seva conca "tenen valors naturals qualificats, que li han merescut el reconeixement i aplicació de mesures de protecció" i que la Generalitat ja ha mostrat la seva "sensibilitat" sobre aquesta qüestió. Així, ha recordat que aquest entorn ja està inclòs al Pla d'espais d'interès natural a la Xarxa Natura 2000 juntament amb els sòls de protecció especial del Pla territorial parcial de les comarques gironines o la inclusió de l'Estany i els estanyols com el Clot d'Espolla i els de Sant Miquel de Campmajor a l'inventari de zones humides de Catalunya aplicant l'article 11 de la Llei 12/1985 d'espais naturals o la llista de zones humides d'importància internacional del Conveni de Ramsar.

L'anunci de tres nous parcs naturals abans del 2017

L'anunci que el Govern va fer, a través del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, amb la creació dels nous parcs naturals de les capçaleres del Ter-Freser, el del Montsec i el de les muntanyes de Prades per abans del 2017 va caure com un gerro d'aigua freda al Pla de l'Estany, que veia com es posposava la declaració de la zona lacustre de l'estany.

Entitats i ajuntaments, entre els quals hi ha el Consorci de l'Estany, portaven anys treballant amb cinc propostes on es definien els àmbits a incloure en el futur parc natural. Confiaven poder treballar amb el Govern una proposta definitiva i tenir tots els tràmits enllestits un cop hi hagués dotació econòmica.

Des de l'anunci dels tres nous parcs, l'Ajuntament de Banyoles va aprovar l'abril passat amb el suport de les forces polítiques una moció per exigir al Govern la creació d'una figura de protecció consensuada amb el territori.

El 14 de desembre del 2011 la comissió de Territori i Sostenibilitat ja havia aprovat per unanimitat una resolució per instar el Govern a redactar un projecte de llei per crear el Parc Natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles. El 23 de març de l'any següent, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, es va comprometre a impulsar la creació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.