Alliberen a les Medes una tortuga babaua que va quedar ferida per la xarxa d'un pescador

L'espècie és habitual al Delta de l'Ebre i la intenció és fixar-la a la zona de les illes

La tortuga 'Peke' ha tornat a mar quasi un any després. L'1 de setembre de l'any passat els Agents Rurals la van recollir del port de Premià de Mar (Maresme), on va arribar ferida després de quedar atrapada a les xarxes d'un pescador a alta mar. La tortuga presentava ferides a la closca i al plastró i també a l'aleta, on se li va quedar enganxada una corda. 

Durant aquests mesos ha estat recuprant-se al Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) del Prat de Llobregat. Els tècnics calculen que quan va arribar tenia uns quatre anys i, llavors, pesava 2,1 quilos i feia 22,5 cm de longitud del cap a la cua. Ara, deu mesos més tard, torna al mar doblant la seva longitud (43,5 cm) i pensant 3,2 quilos. 

L'espai escollit per alliberar la 'Peke' han estat les Illes Medes, un espai natural protegit. L'espècie de tortuga babaua es pot trobar a tota la costa catalana, però és especialment present a la zona del Delte de l'Ebre, on troba platges desertes per posar els ous i aigües més càlides. En canvi, no es coneix una població fixa a la zona de les Medes. 

Un dels tècnics del Servei de Biodiversitat del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Santi Palazón, ha explicat que aquesta tortuga només es pot reintroduir en aigües que no estiguin massa fredes. Per això, han esperat a l'estiu per deixar-la anar a la zona de les Medes aprofitant que el mar ja assoleix certa temperatura. L'objectiu del departament és poder fixar aquesta tortuga en aquest espai natural, tot i que el tècnic reconeix que és complicat que hi procreï perquè necessita una platja on posar els ous. 

Control a través d'un xip

Aquest matí, la 'Peke' ha hagut de viatjar des del Prat de Llobregat fins a l'Estartit on estava tot preparat per deixar-la en llibertat. Els tècnics han tret la tortuga de la gran caixa amb la que havia viatjat al maleter d'una furgoneta i l'han posat en una caixa més petita a bord d'una embarcació. Pocs minuts més tard, la tortuga ja estava a tocar de les Medes, el seu futur hàbit. 

Tot i que el departament no en farà un seguiment, sí que li han col·locat un xip per tal de poder-la identificar si en un futur se la veu en alguna platja o cau en les xarxes d'un pescador. Abans de deixar-la a l'aigua, els tècnics han comprovat que el xip funcionés correctament. 

L'alliberament ha estat senzill i la tortuga s'ha mostrat tranquil·la en tot moment. Dos tècnics l'han tret de la caixa i, poc a poc, l'han deixat a l'aigua. Dos busos han gravat el seu comportament sota l'aigua. La tortuga ha nedat uns metres, s'ha aturat i ha tornat a la superfície a buscar aire ja que, amb l'estrès, aquesta espècie fa apnees més curtes. 

Espècie en perill d'extinció

La tortuga babaua és una espècie en perill d'extinció. Segons Palazón, les principals amenaces que afronta és la pèrdua d'habitat a la costa (no troba platges amb les condicions idònies per posar-hi ous) i també la contaminació i les deixalles que hi ha al mar. Les babaues són espècies depredadores i, entre d'altres, mengen meduses. De vegades es confonen amb plàstics que suren al mar i se'ls empassen, produint-les malalties. L'activitat dels pescadors -especialment la pesca d'arrossegament- és una altra amenaça per a l'espècie.

La feina de la xarxa de rescat

Les costes catalanes són riques en espècies amenaçades. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del departament pretén conèixer millor aquestes espècies i poblacions per protegir-les millor. Aquesta xarxa té com a objectiu principal establir un sistema àgil de rescat de fauna marina i donar assistència als animals vius. 

En coordinació amb el telèfon d'emergències a Catalunya (112) tracta, a més, d'identificar les causes de mortalitat i de garantir una recollida de dades organitzada per conèixer més i millor la biodiversitat marina a Catalunya. A més, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), investiga les causes de la mort de les espècies protegides trobades. 

Des del mes de gener, aquesta xarxa ha fet un total de 38 actuacions per assistir animals que s'han trobat ferits. En concret, es tracta de set assistències a cetacis, 28 a tortugues marines i 3 a elasmobranquis (taurons, mantes i rajades).