Membres del Senat estudiaran com museïtzar la casa natal de Dalí

Una delegació ha visitat avui l'edifici a Figueres

Una delegació de la comissió de cultura del Senat ha visitat aquest dilluns Figueres per conèixer de primera mà el projecte de museïtzació de la casa natal de Salvador Dalí al carrer Monturiol.

La seva presidenta, María Gádor, ha assegurat, sense concretar, que s'estan "estudiant diverses possibilitats per donar suport al projecte" que passarien per un model de col·laboració público-privada. Un model pel que també aposta l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que ha assegurat que "ha arribat el moment d'arrencar d'una vegada per totes el projecte amb un full de ruta clar" sense esperar "finançament estrictament públic" i amb la col·laboració activa del sector turístic de la comarca.

El projecte

El de rehabilitar la casa natal de Salvador Dalí a Figueres és un projecte que ve de lluny i que es va estar a punt de concretar el mes de febrer de 2008 quan l'Ajuntament de Figueres i el ministeri d'Habitatge, comandat llavors per la socialista Carme Chacón, van signar un acord pel que l'Estat es feia càrrec dels 3 milions d'euros que costaven les obres. Un acord però que mai va tirar endavant perquè, tot i que les obres es van arribar a licitar, no es va consignar mai el finançament pactat als pressupostos de l'Estat.

És per això que la fórmula prevista per implementar-lo sis anys després passa per un model de col·laboració público-privada. Així ho han assegurat tant l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, com la presidenta de la comissió de cultura del Senat, María Gádor, després de visitar aquest dilluns a la tarda el Teatre-Museu Dalí i la casa natal del pintor al carrer Monturiol.

Marta Felip ha assegurat que després de molts anys esperant finançament per tirar endavant el projecte, ha arribat el moment "d'arrencar d'una vegada per totes el projecte amb un full de ruta clar" sense esperar "finançament estrictament públic" i amb la col·laboració activa del sector turístic de la comarca. "Ens veiem capaços de tirar endavant el projecte amb part de finançament públic, d'aquí que volem l'aval de l'Estat, i amb mecenatge o patrocini en el que seria un model de col·laboració público-privada", ha afegit Felip.

L'alcaldessa de Figueres ha recordat que "amants de Dalí n'hi ha a tot el món" i que el sector turístic, que n'és conscient, "jugaria aquesta carta" apostant per un projecte "amb ressò internacional" i on hi té molt a guanyar.

De la seva banda, la presidenta de la comissió de cultura del Senat, María Gádor, ha dit "confiar" que amb les polítiques implementades per Mariano Rajoy en els darrers dos anys "hi hagi la possibilitat d'arribar a algun tipus de col·laboració i ajuda" que no passi necessàriament per una inversió íntegra de fons de l'Estat i sí per un model de col·laboració entre el sector públic i el privat.

El que no han avançat ni Felip ni Gádor és un calendari aproximat per engegar el projecte. En aquest sentit, Felip ha assegurat que el més important és que tant l'Estat com el consisitori figuerenc han arribat a la conclusió que cal tirar endavant la rehabilitació de la casa natal de Dalí i que, amb un full de ruta clar, el que cal fer ara és "refer el camí" que es va abandonar el 2008, buscar els diners necessaris i començar a treballar.