El 13è Campus Universitari de la llengua catalana reuneix 29 estudiants de 16 països

Durant dues setmanes aprofundiran en la llengua i la cultura catalana a Andorra i Girona

El 13è Campus Universitari de la Llengua Catalana, que organitza l'Institut Ramon Llull (IRL) i el govern d'Andorra, reuneix enguany a 29 alumnes de 16 països diferents amb nacionalitats tant dispars com la canadenca, hongaresa, bielorussa, egípcia, nord-americana, britànica, polonesa o russa. Els estudiants passaran una primera setmana a Andorra i després es desplaçaran a Girona.

Durant aquesta estada, els estudiants universitaris de català en el seu país d'origen, podran aprofundir en el coneixement de la llengua i la cultura. El director de l'Àrea de llengua i Universitats del IRL, Andreu Bosch, ha manifestat que "és indispensable per a la formació d'estudiants de català". Els participants del Campus són estudiants universitaris que han estudiat català al seu país d'origen i busquen donar, durant l'estiu, un nou impuls a l'aprenentatge de la llengua convivint amb persones catalanoparlants i coneixent la història, les festes populars, l'ordenament polític i cultural que ens defineix i el nostre medi natural. Andorra la Vella és la parròquia que acull enguany el Campus, ja que aquest canvia de seu cada dos anys, per d'aquesta forma implicar més totes les institucions andorranes.

L'objectiu del Campus és que aquests estudiants complementin els seus coneixements teòrics i gramaticals de la llengua catalana, que han après durant l'any acadèmic, amb la pràctica quotidiana de la llengua en contacte amb catalanoparlants i mitjançant les classes de català que s'imparteixen en dos nivells, elemental i intermedi. Bosch ha afirmat que el campus permet "als bons estudiants de català aprofundir en el coneixement de la llengua"

Els estudiats, a més, tenen l'obligació de relacionar-se entre ells en català. D'aquí la importància que s'inscriguin al Campus estudiants de diverses nacionalitats per procurar que cap llengua no sigui predominant en el grup. En aquest sentit, el cap d'àrea d'accions internacionals i responsable del Campus, Joan Ramon Marina, ha explicat que "com a màxim deixen 5 alumnes d'un mateix país per tal de que no predomini cap llengua entre els alumnes". Marina ha destacat "la importància dels professors de català en els països d'origen, per la promoció del campus, i la promoció que els propis participants fan en les xarxes socials".

Una de les estudiants, provinent de Chicago, als d'Estats Units, Sarah, ha manifestat que "sóc una enamorada de la llengua i de la cultura catalana i m'agrada ser una ambaixadora de la llengua". A més, la Sarah, està fent una tesi sobre el Barça i la internacionalització de la cultura catalana. Una de les alumnes repetidores, la Barbara, de Polonia, ha dit que "em va agradar tant l'experiència l'any passat que he volgut repetir, és una experiència única".

Actualment hi ha 156 universitats en el món que ensenyen llengua i cultura catalana.