Protecció de Dades investiga els Whatsapp vexatoris de la policia de Cadaqués

Antifrau demana informació a l'Ajuntament sobre els contractes del cos

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apcdcat) ha obert una investigació sobre els Whatsapp vexatoris de la Policia Local de Cadaqués perquè algunes converses s'acompanyaven amb fotos i dades personals dels detinguts. Entre les imatges que van compartir hi ha, per exemple, la de dos lladres emmanillats o bé les fotos de carnet d'altres infractors a qui van denunciar.

L'Ajuntament va rebre un requeriment per part de Protecció de Dades fa uns deu dies i, segons ha confirmat l'alcalde, ja s'ha enviat la informació sol·licitada. En paral·lel, l'Oficina Antifrau ha demanat al consistori que li enviï documentació sobre tots els contractes del cos policial. L'alcalde però desvincula un afer de l'altre. Els missatges del grup de Whatsapp que havia creat la Policia de Cadaqués van fer-se públics aquesta primavera. Els fragments de converses (algunes, amb contingut racista i vexatori) van circular per tot aquest petit poble de l'Alt Empordà a través d'anònims.

Les converses s'havien escrit entre el 9 de novembre de l'any passat i el 30 de gener d'aquest any. Als missatges, tant alguns agents com el cap de la policia es mofaven dels detinguts, de personal de l'Ajuntament o, directament, els insultaven. Per exemple, es referien a dos lladres com a "moros de merda que fotien pals" o bé li deien "senglar" a un altre home a qui havien atrapat conduint sense carnet.

El rebombori que va aixecar l'afer va acabar costant el càrrec a l'inspector i cap de la Policia Local, Oscar Soler, a qui l'Ajuntament no va renovar el contracte. A més, el cas va acabar en mans dels Mossos d'Esquadra, perquè el consistori va presentar una denúncia per intentar esbrinar qui hi havia darrere els anònims.

Ara, a tot plegat, s'hi afegeix la investigació que ha obert l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, i que podria derivar en una multa per haver vulnerat la llei. I és que, deixant de banda els continguts vexatoris, els agents van acompanyar els missatges de fotografies i dades personals de persones detingudes o denunciades.

Per exemple, el 9 de novembre, un dels policies va enviar la foto de dos lladres a qui acabaven d'emmanillar. I dos dies més tard, els agents també van compartir imatges del permís de residència i el carnet de conduir de dos homes més.

Als anònims també es recull un altre cas, que fa referència a l'home a qui van enxampar conduint sense carnet. A la conversa, els policies en comparteixen la foto, el nom i la nacionalitat.

Fa deu dies, arran de la investigació oberta per l'Apcdcat, l'Ajuntament de Cadaqués va rebre un requeriment d'informació. L'alcalde, Joan Figueras, ha confirmat que Protecció de Dades els va demanar documentació relativa a l'afer dels Whatsapp, i que des del consistori ja se'ls ha fet arribar.

Antifrau investiga els contractes

En paral·lel al requeriment fet per l'Apcdcat, el consistori cadaquesenc també n'ha rebut un altre. En aquest cas, però, qui l'ha cursat és l'Oficina Antifrau, que ha demanat diversos expedients a l'Ajuntament referits als contractes que s'han fet fins ara al cos (tant quan era de vigilants municipals com quan va passar a ser Policia Local).

Joan Figueras, però, ha volgut desmarcar una cosa de l'altra. L'alcalde ha assegurat que el requeriment d'Antifrau no té res a veure amb l'afer dels Whatsapp i que s'emmarca dins les peticions que de tant en tant els arriben per part de l'oficina. "Ens van demanar informació sobre temes contractuals i els l'hem enviada", ha precisat. Figueras també ha dit que desconeix el per què de la sol·licitud, i que han actuat igual que les tres vegades anteriors en què Antifrau els ha requerit informació sobre aspectes de la gestió municipal.