L'Espai Carmen Thyssen obra nova exposició amb obres de Matisse, Maifrèn i Gontxarova

La mostra repassa l'evolució del paisatge, l'oci i el mar

La mostra que l'Espai Carmen Thyssen obrirà al públic el pròxim 13 de juliol a Sant Feliu de Guíxols pretén oferir una mirada sobre tres temàtiques concretes, com és el mar com a espai de gaudi, els jardins com a indret de plenitud i la figura humana que habita en aquests espais. En total, s'exposen 49 quadres i dues escultures que van des de mitjans del segle XIX i fins a la meitat del segle XX.

El recorregut, que inclou quatre sales diferents, arrenca amb el tractament naturalista del paisatge, entre els quals destaca la serenitat del paisatge europeu, de la mà d'artistes com Daubigny, Boudin, Lépin i Jongking, i on destaca també la mirada d'Eliseu Meifrèn com a paradigma català del naturalisme amb el quadre 'El port de Barcelona' i la visió panoràmica d'aquest indret. En la representació catalana també hi ha 'Vista panoràmica d'una costa catalana' de Ramon Martí i Alsina, entre d'altres.

En l'apartat dedicat a copsar l'instant, hi ha una selecció dels referents de l'impressionisme, amb autors com Sisley, Monet i Renoir, aquest últim amb 'Camp de blat'. I com a representant de l'expressionisme, destaca l'autor que va obrir les portes a aquest nou llenguatge amb una de les seves pintures, 'Conversa sota les oliveres'.

Un Gontxarova millorat després de la restauració

L'exposició mostra per primera vegada una obra de la russa Natalia Gontxarova millorada, després de sotmetre's a un procés de restauració. Es tracta de l'oli sobre tela 'Pesca' del 1909. Segons ha explicat la comissària de la mostra, Pilar Giró, la peça ha guanyat en dimensió, ja que s'ha pogut despinsar tota la tela i guanyar uns dos centímetres de perímetre, de manera que la composició té més força. També els colors d'aquesta obra primitivista de l'avantguarda, centrada en la figura humana, han guanyat en intensitat.

La comissària també ha destacat que aquesta autora russa no és l'única pintora representada a l'exposició, ja que també hi ha Olga Sacharoff ('Paisatge idíl·lic') i Gabriele Münter amb 'Vista des de la casa del germà de l'artista'. Pel que fa a les dues escultures exposades, es tracta de 'La primavera eterna' d'Auguste Rodin i 'Esclau agonitzant (segons Miquel Àngel) d'Yves Klein.

Obres de gran qualitat i amb "llista d'espera" per ser exposades

La baronessa Carmen Thyssen ha subratllat que entre els criteris que tenen en compte a l'hora seleccionar les obres a exposar del seu fons es busca en primer lloc la qualitat però també altres aspectes com ara la bellesa i l'alegria. Per la seva banda, la comissària ha afegit que una part important d'aquesta mostra temporal inclou quadres amb una gran demanda a nivell internacional i que estan en "llista d'espera" per ser cedides. Algunes han viatjat per tot el món, des d'Estats Units, passant pel Japó i la Xina i Europa. "És un privilegi per Sant Feliu de Guíxols i Catalunya poder gaudir d'una exposició d'aquest nivell", ha assenyalat Pilar Giró.

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, ha agraït els esforços que la baronessa ha dedicat fins ara en aquest espai així com el seu "altruisme" que ha permès donar una projecció molt important a aquesta localitat del Baix Empordà. I com a prova d'això, ha apuntat que en les dues edicions anteriors s'han aconseguit pics de més de 900 visitant per dia -durant els dos anys hi ha hagut un total de 74.000 visitants-, un fet que justifica al seu entendre que es destinin 400.000 euros de producció que és el cost que ha tingut l'exposició temporal que s'ha presentat avui.

La baronessa, per la seva banda, s'ha mostrat encantada de poder exposar part de la seva obra a Sant Feliu de Guíxols tot dient que les relacions amb l'ajuntament cada cop van millor i fins i tot "més del que un s'espera" .

El projecte del museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols continua endavant

Aquest és el tercer estiu que el Monestir de Sant Feliu de Guíxols acull l'Espai Carmen Thyssen a la segona planta de l'edifici, a l'espera de tenir un edifici propi que hi ha just al costat i que està a mans de particulars. L'alcalde del municipi ha assegurat que el projecte del futur museu segueix endavant tot i que el context de crisi i les negociacions amb els particulars està anant al seu ritme. Malgrat tot, ha assenyalat que aquesta espera també té la seva part positiva. I és que tot el que s'està fent fins ara és "guanyar experiència" per al futur, ha dit.

Una altra de les novetats d'aquest any és que s'ha adequat la quart planta i s'ha incorporat un nou espai pedagògic, batejat amb el nom d'El Taller de l'artista al tercer pis, on nens i joves faran activitats vinculades a l'exposició temporal.