1 any de presó per la veïna que va agredir l'alcalde de Bescanó

Antonia Sánchez no es podrà apropar a menys de 100 metres de Xavier Soy

L'Audiència de Girona ha condemnat a 1 any de presó i a una multa de 225 euros la veïna que va agredir l'alcalde de Bescanó (Gironès) el març del 2012. Antonia Sánchez ha admès que aquell matí va esperar Xavier Soy davant casa seva i, quan el va veure sortir, el va intentar fer entrar per la força a un cotxe per anar fins a un camí pel qual acusada i ajuntament estaven en litigi.

La veïna no es podrà apropar a menys de 100 metres de l'alcalde i haurà de demanar permís per anar a l'ajuntament. L'han condemnat per un delicte d'atemptat contra membre de corporació local i una falta de lesions aplicant-li un atenuant molt qualificat d'alteració psíquica i tenint en compte que ja ha pagat 285 euros d'indemnització.

La magistrada Fátima Ramírez Souto ha dictat sentència de viva veu després que fiscalia, acusació particular i defensa hagin arribat a un acord. L'acusada, Antonia Sánchez, ha reconegut els fets pels quals s'enfrontava inicialment a una pena de 4 anys de presó.


El tribunal li ha aplicat un atenuant molt qualificat d'alteració psíquica i un atenuant de reparació del dany, perquè la veïna ja ha consignat diners per pagar la indemnització de 285 euros que li han imposat. Per això, finalment li han imposat una pena d'1 any de presó.

Com que no té condemnes prèvies, no haurà d'entrar a presó sempre que compleixi amb algunes condicions. No pot delinquir durant un període de dos anys i, a més, no es podrà apropar a menys de 100 metres de l'alcalde de Bescanó, de casa seva ni del seu lloc de treball. Antonia Sánchez haurà de demanar permís previ cada vegada que es vegi obligada a anar a l'ajuntament i la sala valorarà si l'autoritza a apropar-se a l'edifici.

A banda de la pena de presó, Sánchez també haurà de pagar dues multes, una de 135 euros pel delicte i una altra de 90 euros per una falta de lesions, per les ferides que li va fer a l'alcalde. Com a conseqüència de l'agressió, l'alcalde de Bescanó va tenir rascades a la cara, al polze dret i a l'avantbraç. A més, també li va quedar un hematoma en aquesta darrera zona i dolor a les lumbars.

Conflicte per un camí

L'episodi que ha acabat als tribunals arrenca per les desavinences al voltant d'un tram de l'antic camí ral que porta d'Anglès a Girona. L'acusada, que viu al mas La Ferreria de Collsacarrera, havia tancat la part de camí que passava a l'alçada de casa seva, perquè sostenia que era propietat particular. L'havia barrat entravessant-hi un cotxe vell i un somier i hi havia posat un rètol de 'Prohibit el pas'.

L'Ajuntament de Bescanó, per la seva banda, havia requerit diverses vegades a la veïna que tornés a obrir-lo. El consistori li havia comunicat que el camí era públic i que, per tant, no tenia cap dret a tallar-lo. A més, diversos veïns de la zona de Vilanna, a qui el tancament impedia accedir als seus camps de cultiu, havien fet arribar una recollida de signatures al consistori perquè actués.

Precisament, poc abans del 2 de març del 2012, l'Ajuntament de Bescanó havia fet arribar un nou requeriment a l'acusada. A l'escrit, li deixava clar que si no obria el camí en menys de deu dies portarien l'afer als tribunals.

L'agressió va tenir lloc pels voltants de les set del matí. L'acusada es va plantar amb el cotxe davant la casa de l'alcalde, situada al carrer Major de Bescanó, i va esperar-se fins que el va veure sortir.

Segons ha reconegut la veïna, aleshores va anar cap a Xavier Soy i li va exigir que l'acompanyés immediatament fins al camí. L'alcalde s'hi va negar i aleshores l'acusada el va agafar amb les dues mans amb intenció d'arrossegar-lo cap al seu cotxe. Soy, per la seva banda, s'hi va resistir i els dos van començar a forcejar, fins que la dona de l'alcalde i el seu fill van sortir de la casa i van aconseguir aturar l'agressió.